Home VestiEkonomija Kako se zadužiti u 2014: U dinarima

Kako se zadužiti u 2014: U dinarima

by bifadmin

Na tržištu su sve popularnije pozajmice u domaćoj valuti – rata ne zavisi od oscilacije kursa, a nema ni depozita od 30 odsto koji je kod kredita u evrima obavezan. Zavisnost od evra koju smo odavno stekli i nas dovodi do toga da su nam bankovni računi sve tanji, jer naše zaduživanje u valuti ipak ne može doneti ništa dobro.

Sve popularniji dinarski gotovinski krediti odnedavno su prešli maksimalnu granicu roka otplate od pet godina, pa banke postaju fleksibilnije i ovu kategoriju kredita nude na rok otplate i do osam godina.

I pored toga što su i dalje skupi, dinarski krediti su bolje rešenje ukoliko je neophodno da se zadužimo. Dinarska rata koja neće biti ni na koji način ugrožena oscilacijama kursa jeste upravo ono što većina nas zaboravlja kada pravi računicu koliko i gde se zadužiti.

Ako izuzmemo stavke koje usklađujemo sa kursom evra, u zemlji u kojoj je zvanična valuta dinar, plate i penzije se isplaćuju u dinarima, i to bez usklađivanja sa kursom evra, a većina mesečnih izdata se plaća dinarima. Zbog toga, ukoliko postoji potreba zaduživanja kod banaka, to treba uraditi u dinarima.

Osnovna prednost dinarskih kredita jeste nepostojanje depozita od 30 odsto koji je kod kredita u evrima obaveza. Ovde je računica jednostavna, imamo 30 odsto više sredstava za trošenje.

dinari

Iako naizgled prosečna kamatna stopa od 21 odsto na dinarske gotovinske kredite i nije baš najsjajniji broj, ne treba zaboraviti činjenicu da pri zaduživanju u evrima depozit koji smo u obavezi da položimo i kurs koji moramo pratiti pri uplati rate kredita, košta nas u stvari mnogo više i od nominalne kamatne stope i od EKS-a koji prikazuje realnu i konačnu cenu kredita (u EKS se, nažalost, ipak ne može ukalkulisati i promena vrednosti kursa u odnosu na inicijalni).

Svakako u kreditni odnos sa bankom nikako ne treba ulaziti olako. Kao što planirate sve veće kupovine, tako planirajte i ciljajte banku koja odgovara vašim potrebama, bez obzira na to da li je ono što zadovoljava vaš kriterijum najjeftiniji proizvod na tržištu ili najbrža i najlakša procedura bez mnogo muke sa papirologijom.

Dobro se raspitajte o uslovima određenog kredita kod svih banaka i uporedite uslove kako za klijente banke, tako i za građane koji nisu klijenti banke.

Banke dinarske kredite najčešće vezuju za neku od referentnih stopa kao što su referentna stopa NBS ili šestomesečni BELIBOR, što znači periodično usklađivanje rate kredita sa usklađivanjem vrednosti ugovorene kamatne stope.

Iako je neozbiljno predviđati, ovo je realno jedina potencijalna opasnost kod zaduživanja u dinarima.Naravno, trend opadanja referentne stope NBS ipak govori u prilog izvesne stabilnosti dinara, pa se ne očekuju drastične oscilacije u vrednosti referentnih stopa koje bi mogle da naruše redovno servisiranje dinarskih zaduženja.

Kredit će svakako biti najnepovoljniji ukoliko ga uzimate ako niste klijent banke, što znači ukoliko se morate zadužiti kod neke banke, a vaša banka preko koje poslujete nema konkurentne uslove, prenesite primanja u drugu banku koja će vam dati i neke povlastice zato što ste njen klijent!

Naravno, pored već onog dobro naučenog držanja kućnog budžeta pod kontrolom, štednjom i planiranjem mesečnih troškova, ono malo prostora što je po izveštaju Kreditnog biroa ostalo za zaduživanje uradite u dinarima. Jer sve dok smo zavisnici od čarobnog evra, ne postoji dovoljan prostor za dugo željeno pojeftinjenje kredita u dinarima.
Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...