Home VestiEkonomija Od sada će rejtinzi država u EU biti objavljivani petkom

Od sada će rejtinzi država u EU biti objavljivani petkom

by bifadmin

Vodeće svetske rejting agencije koje posluju u Evropi od ove godine moraju da objavljuju detaljne kalendare sa datumima kada će izveštavati javnost o svojim novim procenama kreditnih rejtinga država.

Ranije su rejting agencije mogle da sprovode i objavljuju revizije kreditnih rejtinga prema sopstvenom nahođenju, zbog čega su ih često zvaničnici evrozone optuživali za produbljivanje evropske dužničke krize, jer su snižavale rejtinge pojedinim zemljama u kritičnim trenucima.

eu kalendar

Nova pravila su deo čitavog niza novih propisa kojima se strožije reguliše taj sektor, koji se našao na udaru kritika u jeku finansijske krize 2007/2008. godine zbog toga što je podcenio rizik od obveznica povezanih sa hipotekama.

Sve tri velike rejting agencije (Standard & poor’s, FitchMoody’s, Moody’s) morale su do početka ove godine da objave kalendare svojih procena rejtinga. Po novim pravilima agencije će moći da revidiraju rejtinge država izvan datuma navedenih u kalendaru jedino u ekstremnim slučajevima, na primer kada padnu vlade ili kada državne finansije pretrpe znatne promene, a i tada će taj potez morati detaljno da obrazlože.

Takođe, propisano je i da se rejtinzi država moraju objavljivati petkom, i to sat vremena pre ili nakon zatvaranja berzi.

Izvor: Tportal

Pročitajte i ovo...