Home VestiIT i nauka Održan panel „Ćirilica i Internet – u Srbiji i svetu“

Održan panel „Ćirilica i Internet – u Srbiji i svetu“

by bifadmin

Na drugu godišnjicu ćiriličkog .SRB internet domena, 27. januara, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), je u prostorijama Centra za promociju nauke, organizovao panel diskusiju na temu „Ćirilica i Internet – u Srbiji i svetu. U diskusiji na ovu temu, čiji je moderator bila Tamara Vučenović, novinar i urednik emisije „Digitalne ikone“, učestvovali su predstavnici naučne i stručne javnosti iz zemlje i inostranstva.

Najpre je dr Biljana Dojčinović, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, predstavila internet projekat „Knjiženstvo“ (www.knjizenstvo.rs), posvećen teoriji i istoriji ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915.

Dr Žarko Mijajlović, redovni profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu, govorio je o radu Nacionalnog centra za digitalizaciju (www.ncd.org.rs ) i njegovim projektima, kao što su Virtuelna biblioteka i Elektronski katalog spomenika kulture u Srbiji.

Milenko Vasić, IT novinar i saradnik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, napravio je presek svog iskustva uređivanja i pripremanja računarskih časopisa u Srbiji i svih problema koji iz toga proističu: kodni rasporedi, fontovi, transkripcija engleskih reči na srpski… Njegov zaključak je da su mnogi od problema mogli mnogo ranije da budu prevaziđeni, da je država pokazala više interesovanja za problem nacionalnog pisma.

RNIDS-domeni1

Gost iz Švajcarske bio je Werner Staub, član Izvršnog odbora CORE Association (www.corenic.org), organizacije koja je registar ćiriličkih gTLD domena .SAЙT i .ONLAЙN, namenjenih ruskom, bugarskom i srodnim tržištima, jer se sajtovi na ćiriličkim domenima lakše pronalaze pri Gugl lokalnim pretraživanjima iz zemalja sa ćiriličkim pismima.

Sašo Dimitrijoski, direktor MARneta (www.marnet.mk), makedonskog nacionalnog internet registra, istakao je da Makedonija uskoro dobija ćirilički IDN domen .MKD i da planira aktivnosti slične onima koje je RNIDS realizovao pre dve godine, ali da i kod njih postoje slični problemi sa upotrebom ćirilice na računarima, kao što je nepostojanje ćiriličkih tastatura.

Dušan Stojičević, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a, kao jedan od domaćina skupa, odgovorio je na brojna pitanja novinara i publike. Objasnio je da je najveći problem .SRB domena, kao i ostalih IDN domena u svetu, trenutna tehnička nemogućnost da se i sa leve strane znaka @ u i-mejl adresi nađu slova koja ne pripadaju engleskom alfabetu. Problem je rešiv lokalno, ali se čeka globalno rešenje za sva svetska pisma.

Pročitajte i ovo...