Home VestiEkonomija OECD: Rusija mora još da radi na reformama

OECD: Rusija mora još da radi na reformama

by bifadmin

Ruska ekonomija je u uzlaznoj putanji ali su potrebne dalje reforme kako bi se osigurao dalji rast, odnosno kako bi se unapredila poslovna klima i povećao broj inovacija, saopštio je OECD.

Generalni sekretar OECD-a Anhel Guria preneo je zameniku ruskog premijera Igoru Šuvalovu zaključak o važnosti stvaranja ekonomije koja nije zavisna od fluktuacija cena energenata na svetskom tržištu.

“Ruska ekonomija je na raskršću, i bilo bi dobro da iskoristi svoj veliki potencijal. Trebalo bi investirati više u infrastrukturu, ljudski kapital i inovacije”, rekao je Guria.

Studija OECD-a upozorava da Rusiju u daljem razvoju koče loše upravljanje zemljom i problemi sa vladavinom prava. Produktivnost rada i standard života u njoj takođe su ispod proseka naprednih zemalja.

ruska policija

Zato bi trebalo uspostaviti transparentnu, koherentnu i predvidivu poslovnu klimu, sprovesti antikorupcijske mere, unaprediti nezavisnost pravosuđa, i podstaći konkurenciju na tržištu. Takođe bi trebalo ubrzati privatizaciju.

Rusija je jedna od zemalja sa najvećim brojem visoko i fakultetski obrazovanih na svetu, ali obrazovni sistem ne snabdeva tržište kadrovima sa veštinama koje ono traži. Zato treba povećati ulaganja u obrazovanje i naći sponu između potreba tržišta i kreiranja srednjeg stručnog i visokog obrazovanja.

OECD poručuje Rusiji i da ograniči potrošnju za penziono osiguranje tako što će izjednačiti starosnu granicu žena i muškaraca za odlazak u penziju,

Ovaj izveštaj je inače napravljen uoči diskusija oko potencijalnog ulaska Rusije u OECD.

Pročitajte i ovo...