Home VestiPolitika i društvo SAD: Mladi bankari će napokon moći da se naspavaju

SAD: Mladi bankari će napokon moći da se naspavaju

by bifadmin

Pre nekoliko meseci nemački student Moric Erhart (21) koji je bio na praksi u londonskom odeljku banke Meril Linč pronađen je mrtav u svom stanu, kako su mediji pisali zbog napornog radnog vremena. Sada međutim, iz banaka čujemo i svetlije primere.

Naime, u poslednje vreme se često čuje da je banka Goldman Sachs tokom krize izgubila prestiž koji je imala, međutim razne banke širom sveta i dalje je oponašaju. To je slučaj i sa uspostavljanjem novog radnog stila za mlade zaposlene – ukidanja radnih obaveza u noćima između petaka i subota koje su i drugi počeli da primenjuju.

Credit Suisse je pre neki dan otišla korak dalje – umesto da ne primorava mlade bankare da rade od petka u 21h uveče do subote u 9 ujutru, ona ima je dala slobodno od petka u 18 časova.

mladi bankari

Ako se ovo takmičenje u populatnosti nastavi, piše Blumberg, mladi bankari mogli bi uskoro da imaju tri neradna dana nedeljno. Ovo bi moglo voditi novom trendu – umerenije plaćenim bankarima koji doduše mnogo umerenije i rade. Do sada su mladi zaposleni često u bankama provodili i dane i noći, odlazili kućama prvim jutarnjim prevozom samo da se istuširaju i vraćali se u 9 ujutru opet na posao.

Sada, sa novim neradnim danima, njihovi mentori i starije kolege kojima su bankari uvek bili na usluzi, moraće malo bolje da planiraju i – više da rade.

Zaključak se sam nameće – možda će godinama pominjana i željena promena kulture investicionog bankarstva početi ali, kako sve revolucije i nastaju, odozdo, od najmanje privilegovanih.

Pročitajte i ovo...