Home VestiEkonomija Teme koje su obeležile Svetski ekonomski forum u Davosu 2014. godine

Teme koje su obeležile Svetski ekonomski forum u Davosu 2014. godine

by bifadmin

Revizorska kuća KPMG i ove godine bila je generalni sponzor Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. U fokusu ovogodišnjeg Foruma bilo je preoblikovanje svetske ekonomije, što je sugerisao i moto skupa „Reshaping the World“.

Govor poglavara rimokatoličke crkve, pape Franje i položaj žena u globalnoj ekonomiji dve su teme sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu koje su dominirale društvenim mrežama tokom trajanja najprestižnijeg ekonomskog samita na svetu. Nakon njih, najviše polemike kako na društvenim mrežama, tako i na marginama Foruma, vodilo se oko budućnosti ekonomskih odnosa Kine i Japana, a posebnu pažnju delegata porukama iz govora iranskog predsednika Hasana Ruhanija.

Žene i svetska ekonomija: Uprkos uvedenim delegatskim kvotama, ove godine je broj žena delegata na Forumu pao sa prošlogodišnjih 17 na 15 odsto. Pored toga, samo se jedna žena, potpredsednica Evropske komisije zadužena za digitalnu agendu Neli Kros, našla na listi od 10 najuticajnijih učesnika Foruma za 2014. godinu. Uprkos niskoj zastupljenosti, delegatkinje su zaslužne za jednu četvrtine svih objava na društvenim mrežama koje su za temu imale Davos, a kao i prošle godine, najviše su učestvovale u raspravama koje su vođene na on-line marginama Foruma.

Položaj žena u svetskoj ekonomiji bila je tema posebnog panela na kojem su svetski poslovni i politički lideri kao gosti predsednika KPMG Majkla Endrjua (Michael Andrew) raspravljali o merama koje se mogu preduzeti kako bi se povećao broj žena u upravljačkim strukturama kompanija. Ključ se, po mišljenju učesnika, nalazi u rukama generalnih direktora i u njihovoj spremnosti da svojim uticajem omoguće ženama da prevaziđu sistemske ili kulturne prepreke koje često onemogućavaju napredovanje, uprkos znanju ili iskustvu, koje imaju.

forum

Nejednakost i mladi: Od ostalih rasprava iz Davosa koje bile najinteresantnije korisnicima društvenih mreža izdvojile su se rasprave o novim modelima zdravstvenog i obrazovnog sistema, pitanje privatnosti na internetu i klimatske promene i održivi razvoj svetske ekonomije.

Kada je u pitanju ekonomska nejednakost posebnu pažnju privukao je izveštaj britanske humanitarne organizacije Oksfam i podatak da 85 najbogatijih ljudi na svetu poseduje imovine koliko polovina ukupnog čovečanstva. Tu su, potom, bile i teme poput nezaposlenosti kod mladih, a naročitu pažnju društvenih medija je privukao podatak da je danas polovina čovečanstva mlađe od 27 godina.

Trenutno najveću nezaposlenost kod mladih na svetu beleže evropske zemlje najteže pogođene ekonomskom krziom – Grčka sa 58%, Španija sa 55% i Portugal sa 40% nezaposlenih. Razvijene ekonomije beleže značajno manje stope nezaposlenosti kod mladih – Britanija 21%, SAD 16 % Nemačka 8%. Globalni prosek kada je u pitanju nezaposlenost mladih je 25%. Pažnju je privukao i sve veći udeo u globalnom bruto nacionalnom dohotku koji iz godine u godinu imaju Kina i Indija.

Od istraživanja koje su obeležile Davos izdvojilo se i istraživanje najveće svetske kompanije za odnose sa javnošću Edelman koje se bavi pitanjem koliko javnost veruje vladama i poslovni sektor. Istraživanje je pokazalo da se javno poverenje u poslovni sektor drži na stabilnih 58%, dok je poverenje u državne organe širom sveta palo na 44%, i zabeležilo najveću stopu pada u 14 godina dugoj istoriji istraživanja. Unutar poslovnog sektora najveće poverenje uživaju kompanije koje se bave razvojem tehnologija (79%), a najmanje banke (51%).

Promene u sistemu zdravstvene zaštite? Ako je sudeći prema raspravama vođenim na Forumu i društvenim mrežama izgleda da je sve više svetskih lidera svesno imperativa reforme trenutnog modela zdravstvene zaštite za koji većina učesnika u raspravi smatra da je preskup i neefikasan posebno za zemlje u razvoju u kojima se srednja klasa ubrzano razvija, što je u mnogome potrvrdilo nalaze nedavno objavljenog istraživanja koje je KPMG uradio o stanju globalnog sistema zdravstvene zaštite.

Klimatske promene i održivi razvoj: Panel bivšeg američkog potpredsednika Al Gora pokrenuo je najviše rasprava među delegatima posebno njegova izjava da se planeta nalazi blizu političkog konsezusa kada su u pitanju klimatske promene i neophodni koraci kako bi se smanjio negativan uticaj ekonomije na planetu.

Bezbednost i sigurnost na internetu: Ulaganje u bezbednost na internetu moglo bi da svetskoj ekonomiji uštedi čak 3 triliona američkih dolara, koliko se predviđa da bi mogla biti šteta od tzv. „sajber“ kriminala, bilo kriminalnih organizacija ili uz podršku država. Više o trendovima u borbi protiv tehnološkog kriminala možete pročitati u ovom istraživanju KPMG.

Najpopularniji nastupi na društvenim mrežama: Najpopularnije nastupe, pored pomenutog obraćanja pape Franje, imali su britanski premijer Dejvid Kameron koji je govorio o merama koje vlada Ujedinjenog kraljevstva preduzima na povećanju konkurentnosti domaće privrede i uticaju na smanjenje nezaposlenosti, kao i predsednik Gugula Erik Smit koji je govorio u fenomenu gubitka poslova za srednju klasu. Značajnu pažnju privukao je i Al Gor, kao i japanski premijer Šinzo Abe.

Medije su, sa druge strane, najviše zanimale teme poput nejednakosti primanja i reforme zdravstva i obrazovanja. Najveći uticaj i dominaciju na društvenim mrežama ostvarili su ove godine novinari i izveštaji američkog CNN-a, magazina Forbs i britanskog dnevnog lista Gardijan.

Pročitajte i ovo...