Home Posle 5 Ekstremno fotografisanje kao svedočanstvo industrijske propasti SSSR-a

Ekstremno fotografisanje kao svedočanstvo industrijske propasti SSSR-a

by bifadmin

Arheologija gradova ili u originalu “urban exploration”, je, čini se, jedan od popularnijih hobija omladine sa prostora bivšeg SSSR-a, zaluđene penjanjem na grandiozne komunističke građevine i industrijske objekte.

Ovaj opasni hobi podrazumeva penjanje na velike visine obično bez zaštitne opreme ili zalaženje u podzemne građevine. Rusija je veoma pogodna lokacija za ovako nešto s obzirom na činjenicu da na svojoj ogromnoj teritoriji ima veliki broj napuštenih monumentalnih industrijskih objekata, u koje je zapravo zakonski dozvoljeno ući.

Ljubitelji ovog “sporta” obično su fotografi koji su u veoma dobroj formi. Jedan od njih je 27-godišnji Vadim Makorov na čijim slikama se obično nalaze vrhovi grandioznih spomenika i kula. Vadim vodi veoma aktivan blog dedmaxopka.livejournal.com na kojem možete pratiti njegove avanture.

vadim

Vitalij Raskalov, momak koji se bavi istim hobijem, se vodi motom “Kome trebaju reči ako je blizu zvezda na nebu” penjući se nezaštićen na visoke građevine. Mnogi od ovih mladih ljudi ne samo da nisu osigurani užadima već ne nose čak ni kacige kada se penju na ogromne komunističke objekte koje su nekada simbolizovale moć Sovjetskog saveza. Do sada je prijavljen jedan smrtni slučaj ali sumnja se da ih je bilo i više.

vitalij

Ni velika opasnost kojoj se ovi “arheolozi gradova” izlažu nije odvratila njihove sledbenike od upuštanja u slične avanturističke poduhvate. Zapravo ih ima sve više. U Kijevu je prošle godine organizovana veoma uspešna izložba fotografija nastalih u ovim ekstremnim uslovima čiji učesnici tvrde da je njihov hobi važan jer “nam otkriva gradove u kojima živimo iznutra” ali i zato što je “svedočenje o industrijskoj propasti nekada velike sile”.
Više fotografija visokih i podzemnih građevina iz bivšeg SSSR-a možete pogledati na sajtu BBC-a.

Pročitajte i ovo...