Home VestiIT i nauka Prošle godine prodato rekordnih milijardu pametnih telefona

Prošle godine prodato rekordnih milijardu pametnih telefona

by bifadmin

U 2013. prodato je milijardu pametnih telefona, i to uglavnom Android uređaja. Android je naime prošle godine uspeo da poveća tržišni udeo za 9,6 odsto u odnosu na 2012. dok je prodaja iOS uređaja pala za 3,5%.

Takođe prema podacima kompanije IDC, u 2012. godini prodato je 793,6 miliona smartfonova, što je Google-ovom operativnom sistemu donelo tržišni udeo od 78,6 odsto.

Prošle godine je porastao udeo Google-ovog Androida i Apple-ovog iOS-a na tržištu na 93,8% od čega je samo 15,2% otpadalo na Apple.

pam telefoni

Ovo se i dalje međutim gleda kao dobar poslovni rezultat Apple-a jer je operativni sistem Android namenjen brojnim proizvođačima telefona dok iOS koriste jedino Apple-ovi telefoni.

Što se tiče proizvođača telefona, Samsung se najbolje prodavao među uređajima koji rade na Androidu i tako dostigao udeo od 39,5 odsto tržišta pametnih telefona. Dobre rezultate imali su i Huawei, LG i Lenovo. Kod prodaje telefona sa operativnim sistemom Windows Phone na vrhu je, očekivano, bila Nokia sa udelom od 89,3 odsto.

Istovremeno sa porastom prodaje pametnih telefona poznatih proizvođača poraslo je i tržište mobilnih telefona jeftinijih od 200 dolara na globalnom nivou za 42,6 odsto odnosno za 430 miliona primeraka.

Pročitajte i ovo...