Home VestiPolitika i društvo Reč nedelje: Skrining

Reč nedelje: Skrining

by bifadmin

Uprkos olujnom početku predizborne kampanje koja je prošle nedelje punila stupce novinskih izveštaja, u medije se provuklo i nekoliko ozbiljnih tema, od kojih nam zavisi budućnost. Jedna od njih je “skrining”, odnosno utvrđivanje razlike koja postoji u svakom od pregovaračkih poglavlja (a ima ih 35) između zakonodavstva države kandidata i pravnih tekovina EU.

Skrining 2

Skrining je jedna od važnijih faza pristupa Evropskoj uniji i obično traje godinu i po, a posle nje slede pregovori koji bi u našem slučaju mogli da se oduže i na 6 godina. Skrininzi svih poglavlja bi trebalo da budu završeni do sredine 2015. godine.

Među stručnjacima za ovu oblast vlada mišljenje da zemlje koje su pre nas ušle u Uniju nisu bile za to dovoljno spremne, pa je EU na osnovu ovog lošeg iskustva pooštrila proveru kandidata. „Čini mi se da nijedna zemlja u skorijoj prošlosti nije bila pripremljena za početak pregovora tako dobro kao Srbija“, primetio je Andrej Engelman, međunarodni ekspert koji je učestvovao u pregovorima za članstvo Slovenije u EU, a sada pomaže Srbiji.

Možda je Srbija dobro pripremljena ali svi se i dalje pitaju da li je pripremljen i njen pregovarački tim. Naime, već pola godine se nagađa ko će činiti najuži pregovarački tim međutim ovi podaci ni dan danas nisu poznati javnosti.

Skrining 1

Pitanja vezana za formiranje pregovaračkog tima novinari su postavljali još prošle godine kada ni nedelju dana pred početak samita EU na kojem se odlučivalo o zvaničnom početku pregovora nismo imali pregovarački tim. Tada se mislilo da sastavljanje tima kasni zbog kašnjenja u imenovanju glavnog pregovarača koje se umesto u maju desilo u septembru (za ozbiljno sastavljanje tima potrebno je do dva meseca).

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, međutim tada je u razgovoru sa medijima izjavila da nepostojanje potpunog pregovaračkog tima ne može da ugrozi proces pregovora i da će skrininzi i bez toga “teći”.

Nekih mesec dana kasnije, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević objavila je da tim čini 2.000 veoma iskusnih i stručnih predstavnika državne administracije u svim oblastima, i da se očekuje skorašnji izbor najužeg tima, odnosno profesionalaca koji bi sa šeficom trebalo da koordiniraju proces pregovora u određenim poglavljima.

Engleman međutim naglašava važnost stručnog vanstranačkog tima na čelu sa jakom političkom figurom i upozorava da bi u suprotnom česte političke nestabilnosti mogle da oduže pregovore. “Niko se neće uzbuditi ako Srbija ne uradi ono što treba, ali će se to odraziti na odlaganje čitavog procesa na četiri ili pet godina i na pojavu problema kojih inače ne bi bilo. Sve se na kraju svodi na brzinu pregovaračkog procesa i na ekonomiju”, rekao je Engelman u intervjuu Vremenu.

U istom tekstu rekao je da se više ne mogu menjati politika i pravac delovanja, bez obzira na promene u vlasti: “Srbija će morati do kraja skrininga ili najkasnije do predloga pregovaračke pozicije da formuliše potpuno jasnu strategiju za sva poglavlja”.

sastanak

U međuvremenu, dilemu o uticaju prevremenih izbora na saradnju pregovaračkog tima sa parlamentom otklonio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport koji tvrdi da se razgovori Srbije o članstvu u EU u Briselu, bez obzira na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, nastavljaju po planu i da skrining teče po utvrđenom rasporedu.

U skladu sa tom najavom, ovih dana je otvoren skrining za poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja. Naš ministar privrede Dragan Glamočić tvrdi da je u Srbiji bezbednost hrane na odgovarajućem nivou ali da zakonodavstvo još nije u potpunosti usklađeno sa evropskim.

Šefica našeg pregovaračkog tima Tanja Miščević nada se da će skrining ovog poglavlja proći dobro jer “EU ima interes da pomogne Srbiji u izgradnji sistema trgovine i kontrole hrane”. Ona smatra da je bezbednost hrane oblast u kojoj će se najpre osetiti uticaj evrointegracija na naše živote. Što bolje uradimo naš posao u Poglavlju 12 imaćemo mogućnost da naši privrednici više svojih proizvoda plasiraju na tržište EU, poručio državni sekretar Danilo Golubović.

Da podsetimo, prvo poglavlje koje smo otvorili nosilo je redni broj 35, i bavilo se Kosovom. Kao najvažnija poglavlja međunarodni stručnjaci ocenjuju 23 i 24, o pravosuđu, osnovnim pravima, bezbednosti i slobodi građana, a kao najproblematičnije ocenjuju poglavlje o životnoj sredini. Takođe, problemi bi se mogli javiti i kod zaštite određenih preduzeća kada je reč o konkurenciji, ali i kod tema ekonomije i poreske politike, sve to je predmet pregovora. “zato je dobro da pregovarački tim horizontalno nadgleda sve te stvari već u vreme skrininga i u neku ruku proverava process”, mišljenja je Andrej Engelman.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je inače naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...