Home VestiEkonomija SAD: Kongres izglasao povećanje odobrenog zaduživanja

SAD: Kongres izglasao povećanje odobrenog zaduživanja

by bifadmin

Predstavnički dom Kongresa SAD glasao je 221:201 u korist povećanja dozvoljenog državnog zaduživanja u 2014. godini. sadašnji dug 17,2 biliona dolara.

obama-debt-ceiling_full_600

Prošlogodišnji scenario sa „zamrzavanjem“ (shutdown) američke administracije u oktobru ne bi trebalo da se ponovi u ovoj kalendarskoj godini. Uz tesnu pobedu, limit zaduživanja SAD ponovo je povećan, barem do marta 2015, a ponajviše zahvaljujući glasovima 28 Republikanaca koji su se pridružili većini Demokrata. SAD su bile u situaciju da prethodni limit tokom februara.
Američki državni dug u ovom trenutku iznosi oko 17,2 biliona dolara, procenjuje New York Times. Samo u fiskalnoj 2014. očekuje se da budžetski deficit bude oko 514 milijardi dolara. Poslednje tri godine pripadnici Republikanske partije, koja ima većinu u Predstavničkom domu Kongresa, ucenjivali su Obaminu administraciju svojim (ne)glasanjem za povećanje limita i zauzvrat tražili ustupke u drugim predloženim zakonima, među kojima je najzvučnije bilo uvođenje tzv. Obamakera, odnosno reforme zdravstvenog osiguranja u zemlji. Ovaj put Republikanci su odustali od političkog nadmudrivanja.

Izvor:  New York Times

Pročitajte i ovo...