Home VestiEkonomija Ukrajini u 2014. neophodno 20 milijardi dolara

Ukrajini u 2014. neophodno 20 milijardi dolara

by bifadmin

Institut za međunarodnu ekonomiju (IIF) objavio je poslednju u nizu analiza Ukrajinske ekonomije. Spasa ima, kaže se u izveštaju, ukoliko se ispune obećanja o političkoj stabilnosti a zauzvrat dobiju krediti od MMF. Samo ove godine procenjuje se da je Ukrajini neophodno oko 20 milijardi dolara za popunu državnog budžeta, pogotovo ako se uzme u obzir nedavno povlačenje ruskog kredita zbog političkog previranja u zemlji.

ukrajina
Depoziti na računima u ukrajinskim bankama ubrzano se prazne, vlada je ostala bez budžeta, a devizne rezerve su pale na minimalnih 12 milijardi dolara. Samo ove godine, procenjuje IIF, Ukrajini je neophodno 20 milijardi dolara kako bi izbegla bankrot. Smanjivanju kreditnog rejtniga od strane S&P doprinelo je „kašnjenje“ ruske finansijske pomoći za izlazak iz krize, odnosno rate od dve milijarde dolara od ukupnih 15 milijardi kredita. Državni budžet je trenutno nepostojeći, a iz banaka je od početka godien izneto oko tri milijarde dolara sa tekućih računa građana. Uz proščonedeljnu eskalaciju nemira i smenu vlasti treba imati na umu da je Ukrajina i do tog trenutka bila u recesiji, koja je sada samo produbljena.

U međuvremenu, Evropska investiciona banka prekinula je svoje aktivnosti u Ukrajini, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) naglasila je pre nekoliko dana da će se u ovoj zemlji neko vreme koncentrisati isključivo na privatni sektor.

Pročitajte i ovo...