Home VestiEkonomija Zbog političke nestabilnosti u Turskoj, ali i u Ukrajini, pada turska lira

Zbog političke nestabilnosti u Turskoj, ali i u Ukrajini, pada turska lira

by bifadmin

Turska tržišta kapitala su u padu zbog unutrašnjih političkih tenzija i rizika koje proizvodi aktuelna kriza u Ukrajini. Turska valuta je zato u protekle tri nedelje pala na 2,50 u odnosu na dolar, ali je juče počela slabašan oporavak sa 2,40 lire za dolar.

Da podsetimo, uoči martovskih izbora u Turskoj su sve učestalije afere koje pokazuju korumpiranost vlasti. Poslednju su pokrenula dva snimka na Youtube-u na kojima je premijer Redžep Tadžip Erdogan preko telefona naređivao sinu da iz jedne kuće skloni znatnu količinu gotovine i još jedan snimak na kojem se čuje kako premijer sinu govori da ne prihvati ponuđenu sumu novca u nekom poslu, već da sačeka da druga strana ponudi više, kao što je obećala.

turci

Situacija se međutim posle ovoga nije smirila već se zaoštrila kada je turski predsednik Abdulah Gul potpisao zakon kojim se povećava državna kontrola nad imenovanjem sudija i tužilaca kao odgovor na istragu o Erdoganovoj korupciji.

Sve ovo i još neke afere prouzrokovale su masovne demonstracije koje su uzdrmale ne samo političku već i ekonomsku scenu.

Zbog toga je Evropska komisija revidirala prognoze rasta turske ekonomije u 2014. i 2015. Naime, umesto da raste prognozirana 3 procenta njena ekonomija će ove godine zabeležiti za 0,5% manji rast. Izveštaj EK takođe upozorava osim na depresijaciju lire, i na pad potrošnje i investicija, kao i na rast inflacije koja bi u ovoj godini mogla da dostigne 8,4%.

Pročitajte i ovo...