Home VestiPolitika i društvo Balkan je “plavo srce” Evrope, da bi to i ostao treba redukovati izgradnju brana

Balkan je “plavo srce” Evrope, da bi to i ostao treba redukovati izgradnju brana

by bifadmin

Nevladine organizacije EuroNatur i RiverWatch organizovali su konferenciju za novinare na kojoj su skrenuli pažnju da izgradnja brana sve više ugrožava reke i rečni biodiverzitet na Zapadnom Balkanu.

Inače, u ovom delu Evrope u odnosu na ostatak starog kontinenta i dalje postoji najviše prirodnih, gotovo netaknutih reka. Od ukupnog broja reka 30% je potpuno netaknuto, a tok 50% reka je veoma malo modifikovan. U balkanskim rekama živi 151 ugrožena vrsta slatkovodnih mekušaca u svetu i 69 endemskih vrsta. Zato organizatori ove konferencije tvrde da “plavo srce Evrope kuca na Balkanu”.

EuroNatur i RiverWatch su su obavili procenu stepena očuvanosti 35.000 km reka od Slovenije do Albanije i sproveli obimno istraživanje o projektima izgradnje brana. Rezultati su ih onespokojili – “Zapadnom Balkanu preti cunami brana”, zaključio je generalni direktor austrijskog RiverWatcha Ulrih Ajhelman pominjući izgradnju 573 planiranih srednjih i velikih hidrotelektana. Njegov kolega iz Nemačke Gabriel Švaderer rekao je da ovo može da ugrozi biodiverzitet i očuvanost balkanskih reka, i apelovao na energetske kompanije i države Balkana da uče na pogrešnim iskustvima Zapadne Evrope iz 60-tih i 70-ih godina prošlog veka koja je tako uništila svoj prirodni potencijal.

tara

Fot: RiverWatch

U tom pogledu, organizatori konferencije su naglasili da preterano potenciranje na hidro potencijalima u proizvodnji energije uopšte ne spada u “zelene” tj održive tehnologije proizvodnje energije, jer narušava prirodnu sredinu. Njihov predlog je da se više okrenemo solarnoj ili energiji nastaloj iz vetra.

Ajhelman smatra da je potrebno napraviti „master plan“ pre nego što se krene u izgradnju brana kako bi se pored energetskih potreba uvažile i ekološke vrednosti i omogućilo sistemastično planiranje. Učesnici ove konferencije takođe su podsetili na postojanje lobija koji se bave izgradnjom brana i posavetovali balkanske države da dobro razmisle pre nego što dozvole gradnju brana na svojim rekama.

Ajhelman je takođe rekao da je kampanja za očuvanje balkanskih reka „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ tek na počektu i da u naredne tri godine planiraju da uspostave kontakt s nadležnim vlastima kao i da razviju mrežu za očuvanje balkanskih reka.

Na skupu se predstavljeni slučajevi tri ugrožene rečne oblasti na Zapadnom Balkanu – u Nacionalnom parku Mavrovo, reci Vjosa u Albaniji i reci Savi, a organizatori kampanje su saopštili da je danas pokrenut sajt kampanje na www.balkanrivers.net.

Pročitajte i ovo...