Home Posle 5 Dijagostifikovan prvi „WhatsAppitis“

Dijagostifikovan prvi „WhatsAppitis“

by bifadmin

Pre neki dan je u Velikoj Britaniji zabeležen pokušaj samoubistva tinejdžera koji je besomučno slikao selfije (autoportrete) i koji je odlučio da presudi sebi jer mu fotografije „nisu dobro ispadale“. Da smo postali robovi tehnologije dokazuje i slučaj o kojem su juče malo južnije, u Španiji, mediji pisali – prvi zabeleženi slučaj „WhatsAppitisa“ – zavisnosti od pomenute društvene mreže za pametne telefone.

zavisnost od moba

Naime, ova dijagnoza je uspostavljena kada se jedna trudnica u Granadi požalila svojoj lekarki na jutarnje bolove u zglobovima, i kada je utvrđeno da pacijentkinja prethodno nije imala preteranu fizičku aktivnost, kao i da nije reč o oštećenju živaca ili sindromu karpalnog tunela (bol u rukama tokom trudnoće).

Ispostavilo se da je ova trudnica za Božić gotovo šest sati preko WhatsAppa odgovarala na praznične čestitke, i da su joj zato zglobovi otekli.

Doktorka Injes Fernandez-Herero napisala je čak i naučni rad na ovu temu a novinarima je objasnila temu rada ovako: „Dijagnostifikovala sam joj WhatsAppitis, prepisala protivupalne lekove i preporučila potpunu apstinenciju od korišćenja telefona i slanja poruka“. Ona je WhatsAppitis uporedila sa nintendinitisom, koji se često javljao 90-ih godina kod najupornijih igrača Nintenda. Nintendinitis je bio poznat i pod nazivom Nintendo palac.

Izvor: healtherpeople.com

Pročitajte i ovo...