Home VestiBiznis & Finansije Etihad i zvanično suvlasnik Er Srbije

Etihad i zvanično suvlasnik Er Srbije

by bifadmin

Etihad ervejz, nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), danas je saopštila da na osnovu dobijene zvanične saglasnosti postaje suvlasnik srpske aviokompanije Er Srbija. Predsednik i generalni direktor Etihad ervejza Džejms Hogan izjavio je da će na osnovu te potvrde inicijalni zajam dat Er Srbiji u vrednosti od 40 miliona dolara biti pretvoren u akcijski kapital od 49 odsto suvlasništva. Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je sporazum sa strateškim partnerom Er Srbije – Etihad ervejzom, sada i zvanično zaokružen. Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić ocenio je da ta kompanija ima odličan poslovni plan, kao i jasan mandat od srpske vlade da izgradi bezbednu, prvorazrednu i profitabilnu aviokompaniju.

Vlada Srbije potpisala je 1. avgusta 2013. sa Etihad ervejzom sporazum o strateškom partnerstvu na osnovu kojeg je Jat ervejz promenio ime u Er Srbija. Prema do sada objavljenim informacijama, Vlada Srbije i Etihad su se obavezali da obezbede po 40 miliona dolara za kapital Er Srbije, kao i dodatnu deoničarsku pozajmicu od po 60 miliona dolara da bi se zadovoljile potrebe za operativnim kapitalom i podržao razvoj mreže zajedničke aviokompanije.

jat i etihad

Etihad ervejz ima udela u aviokompanijama Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija, Er Lingus, Er Srbija i Džet ervejz, a čeka na zvaničnu saglasnost za ulaganje u regionalnu aviokompaniju Darvin erlajn sa sedištem u Švajcarskoj.

Pročitajte i ovo...