Home VestiEkonomija EU steže obruč oko bankara koji se bave rizičnim transakcijama i izdaju nenaplative kredite

EU steže obruč oko bankara koji se bave rizičnim transakcijama i izdaju nenaplative kredite

by bifadmin

Evropska komisija je objavila da su donesena pravila pomoću kojih će lakše identifikovati investitore uključene u rizično trgovanje banaka, sve u sklopu reformi za ograničavanje bankarskih bonusa.

Evropsko bankarsko regulatorno telo je u nacrtu ovog dokumenta definisalo 15 kriterijuma za otkrivanje onih zaposlenih u bankama koji se bave rizičnim transakcijama. Ovi kriterijumi odnose se na menadžment, kao i one koji donose odluke o davanju rizičnih kredita. Nova pravila poslovanja banaka će pogoditi i one koji zarađuju više od 500.000 evra.

regulatori banka

Cilj svega ovoga je zatvaranje zakonske “rupe” koja je bankama omogućavala da zaobilaze isplaćivanje bonusa davanjem “fiksnih sledovanja” top menadžmentu. To bi trebalo da se postigne jasno propisanim pravilima kome i za šta se tačno bonusi smeju isplaćivati – to će, nadaju se regulatori, smanjiti zloupotrebe u ovom sektoru.

Međutim, top menadžment će izgleda opet moći da se izvuče iz neprilika u koje ga ponekad pohlepa dovodi, ali samo ako dokaže vlastima i istražnim organima da nije bio uključen u rizičnije transakcije svojih banaka.

Da podsetimo, pre ovoga, u aprilu 2013. EU je u okviru reforme bankarskog psolovanja već propisala obavezu da banke budu kapitalizovanije i da moraju ograničiti bonuse na 100% zarada za zaposlene u njima.
Izvor: EU Obsever

Pročitajte i ovo...