Home VestiPolitika i društvo FBI uhapsio ukrajinskog tajkuna Firtaša

FBI uhapsio ukrajinskog tajkuna Firtaša

by bifadmin

Austrijske vlasti uhapsile su ukrajinskog milijardera Dmitrija Firtaša po zahtevu američkog FBI, zbog sumnji na korupciju i organizovanja kriminalnih grupa.

firtash

U Beču je uhapšen Dmitri Firtaš, tajkun koji se obogatio na hemikalijama i energetici, „težak“ 2,3 milijarde evra. Najbliži saradnici Firtaša zasad nisu dali nikakav komenar, osim zvaničnog saopštenja njegove Group DF u kome se kaže „da je došlo do nesporazuma, koji će ubrzo biti otklonjen“, kao i da do „privođenja nije došlo zbog aktuelne političke situacije u Ukrajini, niti zbog njegovih poslovnih aktivnosti u Evropi i SAD, već zbog učešća u jednom investicionom projektu tokom 2006. godine“, prenosi Financial Times.

S druge strane, oblasni tužilac Beča izdao je nalog za hapšenje po istrazi FBI koja tereti Firtaša da je učestvovao u kriminalnom udruživanju. Firtaševo ime pominje se i u dokumentima Wikileaks-a, kada je tokom bezakonja u Ukrajini devedesetih godina tražio dozvolu od ruskog mafijaškog bosa Samjona Mogileviča da uvozi i trguje gasom u Ukrajini. Mogilevič se još uvek nalazi na listi deset najtraženijih kriminalaca FBI.

Firtaševa grupacija upravlja proizvođačima hemikalija Ostchem i Crimea Titan, nekolicinom firmi koje distribuiraju gas, bankama Nadra i Pradex, kao i Tv stanicom Inter i Ukrajinskom novinskom agencijom. Firtaš je bio povezivan i sa ruskim milijarderom Arkadijem Rotenbergom, bliskim prijateljem Vladimira Putina.

Pročitajte i ovo...