Home VestiPolitika i društvo Prenošenje fiksnih brojeva telefona počinje u aprilu

Prenošenje fiksnih brojeva telefona počinje u aprilu

by bifadmin

Korisnici fiksne telefonije u Srbiji će od 1. aprila moći da prelaze iz jedne mreže u drugu uz mogućnost zadržavanja svog broja fiksnog telefona.

Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) i operatori koji pružaju usluge elektronskih komunikacija putem javnih fiksnih telefonskih mreža potpisali su Protokol o implementaciji Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji.

Cilj potpisivanja Protokola je međusobno usaglašavanje procedura u vezi sa administrativnim pitanjima koja se mogu javiti u postupku prenosa broja, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu RATEL-a.


stari telefon

Protokol su potpisali direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije i predstavnici operatora, Telekom Srbija, Telenor, Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže (SBB), IKOM, Invest Inženjering, Beogrid, Knight Development Support, JET TV.

U saopštenju je navedeno da je od trećeg do 21. februara uspešno obavljeno testiranje komutaciono-signalizacione mreže između Telekoma Srbija i Telenora, SBB-a i Orion telekoma.

Do kraja meseca se očekuje završetak testiranja sa ostalim operatorima i početak pružanja usluge prenosa broja u fiksnim mrežama.

SBB je tim povodom saopštio da će svim korisnicima koji žele da prenesu svoj fiksni broj u njihovu mrežu omogućiti jednostavnu i brzu proceduru u vidu jednog koraka – podnošenja zahteva. Sve ostalo je, po rečima generalne direktorke Dragice Pilipović Chaffey, na SBB-u.

Pročitajte i ovo...