Home VestiIT i nauka Rubini: Bitkoin je piramidalna prevara

Rubini: Bitkoin je piramidalna prevara

by bifadmin

Ekonomista Nurijel Rubini nije mnogo optimističan po pitanju budućnosti bitkoina za koji smatra da funkcioniše po principima piramidalne prevare.

“Bitkoin nije valuta, već novi kanal za kriminalne aktivnosti, posebno ako se ima u vidu rizik od hakera”, izjavio je Rubini i dodao da ne veruje kako će veštačka valuta ikada moći da se koristi poput realnih. Bitkoin nema stvarnu vrednost, i podložan je velikim fluktuacijama – samo od novembra je izgubio oko 50% svoje vrednosti, podseća Rubini, prozvan Dr. Propast zbog svojih negativnih prognoza.

vestacka valuta

Do sada su brojne zemlje nametnule ograničenja na transakcije u bitkoinima. Na pad vrednosti ove valute dosta je uticala kineska zabrana transakcija bitkoinima, a dalje nesigurnosti i padovi zatvarali su i značajne internet berze koje su trgovale ovom veštačkom valutom. Tako je i glavno mesto za razmenu bitkoina, tokijska berza Mt. Gox – koja je funkcionisala od 2010. i vršila 70% svih svetskih transakcija ovom valutom – podnela zahtev za stečaj, nakon procenjenog gubitka od oko 750.000 svojih klijenata.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...