Home VestiEkonomija Bugarska: Južni tok nikad potrebniji

Bugarska: Južni tok nikad potrebniji

by bifadmin

Ukrajinska kriza povećava potrebu za gasovodom Južni tok iako je izazvala trenutni politički zastoj, izjavio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list „Dnevnik“ od četvrtka bugarski ministar spoljniih poslova Kristian Vigenin.

kristian vigenin

„Zbog ukrajinske krize, pri ovom projektu je došlo do stvarnog zastoja na najvišem političkom nivou, ali se tehnički razgovori o početku gradnje nastavljaju. Ukrajinska kriza, zapravo, jača potrebu za Južnim tokom“, rekao je Vigenin, dodavši da Bugarska i druge države ruski gas sada dobijaju isključivo tranzitom preko Ukrajine koja će „narednih godina biti još prilično nestabilna“.

„Ni politički ni ekonomski ne možemo biti taoci takvih prilika“, rekao je Vigenin, podsetivši da je Bugarska imala velike ekonomske štete 2009. godine, u vreme „ukrajinsko-ruskog gasnog rata“.

„Južni tok neće biti otkazan jer je u interesu svih članica EU-a i zemalja kandidatkinja, i za njega možemo naći rešenje. Ovo nije situacija zbog koje bi s Rusijom trebalo započeti energetski rat. U ovom trenutku EU ne može bez ruskog gasa, a ni Rusija ne može bez prihoda koji prodajom gasa ostvaruje“, rekao je Vigenin.

On je u sredu boravio u službenoj poseti Sloveniji, gde je sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Karlom Erjavcom razgovarao o prilikama u regionu, energetici i ukrajinskoj krizi, kao i odnosima EU s Rusijom.

Pročitajte i ovo...