Home Vesti Dow Jones i S&P 500 porasli, Nasdaq pao

Dow Jones i S&P 500 porasli, Nasdaq pao

by bifadmin

Na Volstritu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, nakon nestabilnog trgovanja, najviše zahvaljujući najavama spajanja i preuzimanja.

Dow Jones porastao je 87 bodova, ili 0,53%, na 16.448 bodova, a S&P 500 indeks 0,32%, na 1.869 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,03%, na 4.074 boda.

Juče je među najvećim dobitnicama bila deonica Pfizera, s rastom cene za 4,2%, nakon vesti da taj farmaceutski gigant ima nameru da preuzme britanskog konkurenta AstraZenecu za više od 100 milijardi dolara.

dow-jones

To je, kao i prošle sedmice najavljena razmena imovine između Novartisa i GlaxoSmithKlinea, podstaklo spekulacije o daljoj konsolidaciji u farmaceutskom sektoru.

„Taj talas preuzimanja i spajanja u farmaceutskom sektoru pozitivno utiče na tržište. Čini mi se, takođe, da je za sada završena rasprodaja biotehnoloških i dela tehnoloških deonica, koje su se poslednjih nedelja našle pod pritiskom, nakon snažnog prošlogodišnjeg rasta“, kaže Majkl O’Rurk, strateg u kompaniji JonesTrading.

Juče je među najvećim gubitnicama bila deonica kompanije Amazon.com, s padom cene za 2,4%. Proteklih sedmica, deonica ove kompanije za internet-trgovinu nalazi se pod pritiskom jer se ulagači povlače iz biotehnoloških i nekih brzorastućih tehnoloških deonica.

S druge strane, snažno je porasla, gotovo 4 odsto, cena deonice kompanije Epl, koja je poslednjih dana u zamahu. Od prošle srede, kada je ovaj tehnološki gigant izvestio o poslovnim rezultatima u prvom tromesečju, cena deonice skočila mu je više od 13%.

Međutim, oštro je, više od 6 odsto, juče pala cena deonice Bank of America, nakon obaveštenja banke o suspenziji najavljenog povećanja dividende i programa otkupa deonica na tržištu zbog računovodstvene greške.

I na evropskim berzama su cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto, na 6.700 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 odsto, na 9.446 bodova, a pariski CAC 0,38 odsto, na 4.460 bodova.

Pročitajte i ovo...