Home VestiBiznis & Finansije Dunav dobrovoljni fond ostvario najviši prinos na tržištu drugu godinu za redom

Dunav dobrovoljni fond ostvario najviši prinos na tržištu drugu godinu za redom

by bifadmin

Britanski finansijski magazin, World Finance, proglasio je Dunav dobrovoljni penzijski fond za najbolji penzijski fond u Srbiji za 2014. godinu. Ovo je prvi put da je nagradama obuhvaćeno i tržište penzijskih fondova u Srbiji. Dunav dobrovoljni penzijski fond ima preko 83.000 članova, imovinu vrednu 8,7 mlijardi dinara (42% tržišnog učešća), preko 27.900 jednokratnih isplata u vrednosti od 1,6 milijarde dinara i redovno isplaćuje 67 penzija. Zahvaljujući najvišem prinosu fonda od 13,1% u 2013., drugu godinu za redom, članovi Fonda su ostvarili najviši rast svoje štednje za starost.

penzioneri privatne penzije

„Rezultati Dunav fonda pokazuju naše čvrsto opredeljenje da predvodimo tržište DPF-ova i da i ubuduće budemo najbolji partner građana i poslodavaca u planiranju privatne penzije. Uprkos krizi, za poslednjih godinu dana imovina je porasla za 1,5 milijardu dinara, odnosno 21%.Takođe, za 3 godine, Dunav fond je duplirao imovinu sa 4,3 na 8,7 milijardi dinara”, rekao je Milan Kovač, izvršni direktor Dunav društva, u analizi povodom sedmogodišnjeg rada fonda.

U strukturi članova sa 86% preovlađuju zaposleni u čiju korist poslodavci uplaćuju dopunske doprinose, dok je 14% individualnih članova, što predstavlja blagi rast učešća fizičkih lica koja iz sopstvenih sredstava štede za starost. Muškaraca je 61%, a žena 39%. Prosečna uplata iznosi 3.500 dinara, dok je prosečna starost članova oko 46 godina.

U dobrovoljnim penzijskim fondovima akumulirano je 20,7 milijardi dinara, koliko iznosi štednja za starost preko 183.000 građana.

image002

Kao višegodišnji i najveći donator Prihvatilišta za odrasla i stara lica, društvo je i ove godine pomoglo ovu instituciju obezbedivši joj jednogodišnje zalihe neophodnog sanitetskog materijala u vrednosti od 300.000 dinara. Na ovaj način Dunav društvo nastavlja da pomaže zajednici u kojoj posluje, a društveno odgovornim aktivnostima podržava ugrožene grupe stanovništva.

Pročitajte i ovo...