Home Vesti Hrvatski premijer Milanović: Ljudi, previše trošimo!

Hrvatski premijer Milanović: Ljudi, previše trošimo!

by bifadmin

S obzirom da Evropsko veće nije bilo zadovoljno prvim rebalansom hrvatskog ministra finansija Slavka Linića jer je srezao budžet za 1,9% BDP-a – umesto za 2,3 odsto – hrvatska Vlada je danas udovoljila zahtevu EU i pravilima procedure smanjenja prekomernog deficita. Premijer Zoran Milanović tvrdi da je njegova vlada prva koja preduzima ovako važne ekonomske mere.

milanović 01

(foto: Pixsell, Patrik Macek)

Vlada je danas donela odluku o novim budžetskim uštedama u iznosu od 170.5 miliona evra (1,3 milijarde kuna). Polovinu će uštedeti na smanjenju troškova, a polovinu će zaraditi na prihodovnoj strani, odnosno na novim nametima na gorivo kao i naknadama za telekom operatere.

Premijer Zoran Milanović poručio je da su jedina dugoročna rešenja smanjivanje potrošnje: ‘Moja poruka svim građanima je – ljudi, previše trošimo! Previše trošimo, i to godinama, a za to (trošenje) moramo da pozajmljujemo. Ovim rezovima ćemo se uskladiti sa zahtevima Veća Evrope.’

Milanović poručuje da će smanjivanje deficita ispod tri odsto BDP-a trajati godinama. ‘Čak je i takav deficit od tri odsto i dalje velik i neodrživ ako nema ekonomskog rasta, ako nema novog novca, nove dodane vrednosti i novih radnih mesta’, kaže Milanović.

Premijer se požalio jer opozicija i drugi faktori u Hrvatskoj nisu Vladi ništa sugerisali po pitanju toga koje troškove treba smanjiti, a gde se prihodi mogu povećati. ‘Očekuješ neku saradnju, nekakav input, ali to u Hrvatskoj ne postoji’, kaže Milanović i dodaje da možda s nekim merama i kasne, ali tvrdi da još niko u Hrvatskoj nije radio reforme koje oni (u ovoj Vladi) sada rade.

T-Portal

Pročitajte i ovo...