Home Posle 5 Kinezi cenzurišu „Štrebere“, ali ne i „Igru prestola“

Kinezi cenzurišu „Štrebere“, ali ne i „Igru prestola“

by bifadmin

Kineske vlasti nedavno su naredile najvećoj internet stranici za razmenu video datoteka da iz ponude ukloni četiri popularne američke serije, među kojima je i „Štreberi“ („The Big Bang Theory“). Ali samo nekoliko dana kasnije, kineska nacionalna televizijska stanica počela je da emituje poznatu seriju „Igra prestola“ („Game of Thrones“) koja pored nasilja sadrži i brojne scene eksplicitnog seksa.

seldon kuper
Za emitovanje „Štrebera“, planetarno popularne serije, dok vlasti govore o „čišćenju internet mreže“ od napadnih i nepristojnih sadržaja, pravi motiv može biti zabrinutost zbog industrije zabave koja je u vlasništvu države, a koja postaje sve manje popularna. Jedan od razloga može biti i želja da se brojne internet firme u usponu podsete da vlada i dalje drži sve konce u rukama.

Prošle nedelje vlasti su sa mreže skinule medijsku kompaniju Sina, koja je ujedno i najveći kineski „infotainment“ veb portal, i uhapsili nekoliko zaposlenih zbog puštanja eksplicitnog sadržaja. Kako Bil Bišop, američki novinar i kolumnista koji živi i radi u Pekingu, komentariše: „Kaznena i ponižavajuća propaganda su veoma jasna upozorenja svim velikim internet igračima, među kojima su Tudou, Baidu, Youku i Sohu, privatne kompanije koje poseduju uspešne internet servise za razmenu video sadržaja, a koje su značajno profitirale od popularnih TV serija poput „The Big Bang Theory“. Kina je dom za preko 450 miliona gledalaca online video sadržaja, što je zapravo 80% ukupnog broja internet korisnika u Kini.

Svakako, takav uspeh je očigledna pretnja TV stanicama koje su u vlasništvu države. Najveći televizijski događaj u Kini, Prolećni gala festival, koji se emituje svake godine na CCTV, Centralnoj kineskoj televiziji, polako gubi na značaju. Već su preuzete mere kako bi se pomogao državni program tako što će emitovanje stranih emisija i programa kao i muzičkih takmičenja biti ograničeno. Vlasti sada zahtevaju da svaki program mora biti odobren pre nego što bude postavljen na mrežu, na isti način na koji to već godinama rade televizijske stanice. Ovo je i pokazatelj da vlasti sada znatno opreznije gledaju na industriju koja se bavi internet video sadržajima.

Pročitajte i ovo...