Home Vesti Ko su 50 najboljih poslodavaca u Americi?

Ko su 50 najboljih poslodavaca u Americi?

by bifadmin

Kada se suočite sa odlukom da birate između posla kojeg volite i onog koji se dobro plaća, zapamtite ovo: možete dobiti ‘i jare i pare’.

Objavljena je druga po redu godišnja lista 50 najboljih američkih poslodavaca, a u organizaciji onlajn savetodavne kuće PayScale i magazina Business Insider. Njih dve procenjuju poslodavce po dva kriterijuma: visini plate i zadovoljstvu zaposlenika.

best employers in america badge_2x1

(foto: Majk Nadelmen, Biznis Insajder)

Biotehnološka kompanija ‘Celgene’ iz Nju Džersija se već drugu godinu zaredom nalazi na vrhu liste, kao najbolji poslodavac u Americi. Zapravo, mnoge najbolje kompanije – poslodavci upravo posluju u industriji čija je specijalnost zdravstvo.

Tehnološke industrije su prošle godine doživele procvat, sa kompanijama koje, već po običaju, vode – Google i Yahoo zauzimale su drugo odnosno osmo mesto. Ove godine, međutim, hajtek kompanije su primetno pale: Google je pao na osmu a Yahoo na 17. poziciju, dok je Microsoft, koji je lane bio na 14. mestu, ispao s ove liste.

Inače, u kreiranju svoje rang-liste, ‘Fortune 500’, koristio se podacima Biznis Insajdera, koji je, sa svoje strane, rangirao kompanije primenom kriterijuma o platama i databazama konsultantske kuće PayScale. Konačni rezultati su određeni kao zbirna ocena šest kriterijuma: zadovoljstva poslom, količine stresa, fleksibilnosti rasporeda rada, koliko posao znači zaposlenima, visine prosečne plate iskusnih zaposlenika, i „delta plata’ (prosečne plate, upoređene sa drugim kompanijama u istoj industriji). Pošto se smatra da je visina plate jedan od najvažnijih faktora, ona je u ovim proračunima dvostruko ponderisana (odnosno, važnosti pojedinih veličina su, prilikom izračunavanja srednje vrednosti, dvostruko određivane).

Pročitajte i ovo...