Home VestiIT i nauka Na pomolu konačna alternativa nafti?

Na pomolu konačna alternativa nafti?

by bifadmin

Američka startup kompanija Cool Planet objavila je vest o ključnom proboju u komercijalizaciji biogoriva koje se danas koristi, snižavajući mu proizvodnu cenu i obezbeđujući njegovu široku pristupačnost. Koristeći tehnologiju nastalu po sopstvenom patentu, jedinstvenom mehaničkom procesu prerade bio-otpada, Cool Planet je postala trenutno jedina kompanija koja uspeva da proizvede visokooktansko gorivo po ceni od 1.50 dolara za galon, proizvodeći ga bez potrebe za državnim subvencijama. Njihov jedinstveni postupak dobijanja goriva, uz to, omogućava i značajno smanjivanje CO2 u atmosferi, koji nastaje i tokom procesa proizvodnje.

cool planet 01

Google i naftne kompanije već su uložili 100 miliona dolara u ovu američku startup kompaniju. Cool Planet uspeo je da za svoj projekat proizvodnje biogoriva privuče velike finansijere, među kojima su Google Ventures, BP, General Electric i Conoco Phillips. Ovo je redak slučaj u ovom sektoru, koji poslednjih godina muku muči s finansiranjem.

U ponedeljak su u Cool Planetu objavili da su prikupili 100 miliona dolara za izgradnju fabrike u američkoj saveznoj državi Lujzijani, koja bi u punom pogonu trebalo da bude do kraja 2015. godine.

Godišnje bi u ovoj fabrici trebalo da se proizvodi oko 380.000 hektolitara tekućeg biogoriva. Kao masu za proizvodnju, najvećim delom će se koristiti poljoprivredni otpad, recimo klipovi od kukuruza ili šećerna trska.

Ono što je ključno u svemu je da bi, za razliku od klasične proizvodnje biogoriva, sama sirovina za proizvodnju trebalo da doprinese borbi protiv globalnog zagrevanja jer bi jedan od nusprodukata goriva trebalo da bude i biougljenik. Reč je o supstanci koja nastaje sagorevanjem biljaka pri ekstremnim temperaturama i pod visokim pritiskom, uz gotovo potpuno odsustvo kiseonika.

Biougljenik se u konačnom obliku može koristiti kao đubrivo, a s obzirom da zadržava ugljen-dioksid na tlu, u Cool Planetu tvrde da će, na kraju, manje CO2 završiti u atmosferi nego što bi inače završilo.

Business Wire

Pročitajte i ovo...