Home Vesti Oprez na azijskim berzama, dolar ojačao

Oprez na azijskim berzama, dolar ojačao

by bifadmin

Uprkos jučerašnjem rastu cena deonica na Volstritu, na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava slabost kineskog tržišta.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 ujutro bio u plusu 0,2 odsto, dok su cene deonica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 0,4 odsto.

Berzanski indeksi u Šangaju i Hong Kongu oslabili su oko 0,2 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, u 7,30 sati stagnirao.

azijske berze

(foto: AP)

Azijske ulagače je unekoliko ohrabrio jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Volstritu, peti dan zaredom, što se može zahvaliti solidnim poslovnim rezultatima nekoliko američkih kompanija.

Međutim, vrhunac sezone objave poslovnih izveštaja tek predstoji, a kako se ne očekuju impresivni rezultati, na tržištima vlada oprez.

Najviše zabrinjavaju kineske kompanije, od kojih su mnoge dosad izvestile o slabijim rezultatima u prvom tromesečju nego što se procenjivalo.

Uz to, uskoro će deonice izdati čak 28 novih kineskih kompanija, a analitičari se plaše da nije najbolje vreme za to, tako da bi bi nova izdavanja mogla izazvati pad likvidnosti kod postojećih.

„Današnje trgovanje biće verovatno slabo. Nisam previše optimističan jer mislim da nema previše prostora za rast cena, s obzirom na to da je tržište i dalje u fazi prilagođavanja, kaže Du Čangčun, analitičar kompanije Northeast Securities.

Ulagače zabrinjava i ukrajinska kriza, a zbog rasta napetosti u toj zemlji, kao i između zapadnih zemalja i Rusije, pa se smanjuje i sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

„Mislim da u Ukrajini neće doći do ratnog sukoba, ali kako se bliže njihovi predsednički izbori tako se može očekivati rast napetosti, što neće dobro uticati na tržišta“, kaže Soićiro Monđi, strateg u kompaniji Daiwa SB Investments.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao prema japanskom jenu, nakon podataka koji ukazuju na nejaki izvoz u martu i rekordni spoljnotrgovinski deficit u fiskalnoj godini koja se završila u martu.

Zbog toga je kurs dolara jutros dosegao 102,72 jena, najviši nivo u gotovo dve sedmice unatrag.

Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je cena evra skliznula ispod 1,38 dolara, samo malo iznad najnižeg nivoa u zadnje dve nedelje. To je, kako se smatra, posledica upozorenja zvaničnika Evropske centralne banke, da bi visok kurs evra mogao naneti štetu izvozu evrozone.

U odnosu na japansku valutu, kurs evra stabilno se kreće oko 141,50 jena.

Pročitajte i ovo...