Home VestiBiznis & Finansije Polovina banaka u Srbiji poslovala sa gubitkom

Polovina banaka u Srbiji poslovala sa gubitkom

by bifadmin

Bankarski sektor je prošle godine ostvario gubitak od 18 miliona evra. Od 30 banaka, 15 je knjižilo dobitak, a 15 gubitak u 2013. godini – rekao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. To je prvi put posle 2005, godine da su banke poslovale sa gubitkom.


Dugalić je na predstavljaju najnovijeg izveštaja kreditnog biroa UBS istakao da su podaci sa kraja godine ukazali da dobit banaka između dva i tri odsto, ali da je to na kraju decembra ipak korigovano i da su banke u gubitku.

Za to je, prema njegovim rečima, „zaslužan“ prvo pad kamata na kredite, a drugo smanjenje kreditne aktivnosti za oko 10 odsto i indirektni otpis plasmana na kraju godine.

Podaci su takvi da je 31.12.2013. godine 15 banaka ostvarilo gubitak, uključujući i Univerzal banku, dok je 15 banaka poslovalo pozitivno.

nezavseni stanovi

Ukazujući da nije problem da banke daju kredite, ali je postavio pitanje – kome. Postoje uslovi koje propisuje NBS i postoji klasifikacija preduzeća, rekao je Dugalić i dodao da ako je firma na primer bila u blokadi, onda ona ne spada u kategoriju A, nego recimo, u kategoriju D, gde je trošak banke daleko veći.

– Ako banka firmi iz kategorije D odobri milion evra kredita, isto toliko mora da odvoji i na ime rezervacije. Za kategoriju A rezervacija nije potrebna – rekao je Dugalić.

Govoreći o kreditnoj aktivnosti, Dugalić je rekao da je ona i prošlog meseca zabeležila pad, a da ono što ohrabruje je što se smanjuje nivo docnje i privrede i stanovništva. – Međutim, i dalje opadaju zaduženja za stambene kredite, što je loš signal, jer u tom slučaju smanjuje se prodaja stanova, njihova izgradnja, a to povlači i čitav niz industrija koje učestvuju u stanogradnji – kaže Veroljub Dugalić.

Ukupni krediti preduzeća, preduzetnika i gradjana u Srbiji u martu iznosili su 2.092 milijardi dinara, što je 2,1 odsto manje nego na kraju februara. Pozajmice preduzećima bile su 1.360 milijardi dinara i za 3,2 odsto su manje nego na kraju februara. Krediti preduzetnicima smanjeni su za 0,2 odsto i iznosili su 109,5 milijardi dinara, dok su krediti gradjana povećani za 0,2 odsto, na 622,7 milijardi dinara.
Od pozajmica stanovništvu u padu su bili potrošački krediti za 1,5 odsto i iznosili su 25,1 milijardu dinara i stambeni krediti za 0,3 odsto i iznosili su 343,2 milijarde dinara, dok su gotovinski krediti uvećani za jedan odsto i na kraju marta iznosili su 192 milijarde dinara. Poljoprivredni krediti su iznosili 33,9 milijardi dinara, što je za 0,9 odsto više nego na kraju februara.
Od ukupni uzetih kredita u docnji je 15,6 odsto, 0,8 odsto manje nego u februaru.
Ukupna kreditna zaduženost gradjana kod banaka u martu je bila 751 evro po stanovniku, skoro nepromenjeno u odnosu na prošli mesec. Kreditna zaduženost po stanovniku u Makedoniji je 727 evra, u BiH 939 evra, Hrvatskoj 1.318 evra, Rumuniji 1.143 evra, Madjarskoj 2.270 evra i 3.936 evra u Hrvatskoj.

Dugalić je istakao da je koeficijent likvidnosti banaka 2,5 ( bazelski minimum je jedan) što znači da banke raspolažu novcem u svakom trenutku kad klijent dođe.

„Dobro je što su u svakom trenutku banke likvidne, a s druge strane loša je prevelika likvidnost, jer je mnogo para umrtvljeno i nije plasirano kroz kredite“, poručio je Dugalić.

Izvor: Kamatica & BiF

Pročitajte i ovo...