Home Vesti Samsungova prodaja mobilnih u padu

Samsungova prodaja mobilnih u padu

by bifadmin

Nedavno je u ovoj kompaniji izražena zabrinutost zbog usporavanja rasta prodaje. Samsung Electronics je prijavio pad od 4% u prodaji svojih mobilnih telefona: Prihodi u ovom sektoru pali su na 33,4 biliona vona ($32.3mlrd; €23.3mlrd ) u periodu januar – mart.

Ipak, ova južnokorejska kompanija izjavila je da je njen operativni profit u sektoru mobilnih jedinica porastao za 18% u prethodna tri meseca, delimično i zbog „pozitivnog uticaja na korekcije bilansa jednokratnih troškova“.

sams 05

Samsung je najveći svetski proizvođač mobilnih telefona i slušalica, a proizvodnja ovih artikala čini najveći deo profita firme.

Cifre proizlaze iz izjave koju je ovaj elektronski gigant prijavio kao neto profit, u vrednosti od 7,57 biliona vona (€5.41mlrd; $7.5mlrd) za prvi kvartal , što je rast od 7,3 biliona vona (€5mlrd; $7mlrd) u prethodna tri meseca.

Ovo je još jedan dokaz da globalno tržište smart telefona „sazreva“.

Uspeh njihove linije smart telefona tipa Galaxy bio je jedan od najvećih pokretača Samsungovog rasta u poslednjih nekoliko godina.

Upravo je uspeh ove linije izbacio kompaniju Nokia iz trke tokom 2012., rušeći status finske kompanije kao dotad najvećeg svetskog proizvođača mobilnih telefona na svetu.

Međutim, konkurencija u ovom sektoru je u porastu, što je primoralo proizvođače da snize svoje cene a što, s druge strane, umanjuje njihovu profitabilnost.

sams 04

Istovremeno, potražnja za smart telefonima na razvijenim tržištima – koja su dosad bila ključni pokretači rasta ovog sektora – takođe je počela da usporava.

„Ovo je još jedan dokaz da globalno tržište smart telefonima sazreva, a da se tempo rasta, koji su firme kao što je Samsung uživale u poslednjih nekoliko godina, usporava“, rekao je Endru Milroj, analitičar konsultantske firme Frost & Sullivan.

On je dodao i da „će kompanija morati da razmotri uvođenje jeftinijih modela na tržišta u razvoju, kako bi održala svoj tempo poslovanja“.

Sa svoje strane, Samsung traži način kako da postane još snažniji igrač na tržištima u razvoju time što će na njima lansirati jeftine telefone.

Međutim, Samsung se suočava sa sve većom konkurencijom upravo na tom frontu, posebno od strane kineskih firmi , kao što su Xiaomi, Huawei i ZTE.

BBC

Pročitajte i ovo...