Home Vesti S&P snizio rejting Rusije usled odliva kapitala

S&P snizio rejting Rusije usled odliva kapitala

by bifadmin

Agencija Standard & Poor’s smanjila je danas rejting Rusije za zaduživanje u stranoj valuti, navodeći kao razlog rizik od daljeg snažnog odliva kapitala zbog napetosti između zapadnih zemalja i Moskve u vezi Ukrajine.

Agencija je snizila rejtinge Rusije za kratkoročno i dugoročno zaduživanje u stranoj valuti sa BBB na BBB-.

rb 02

(foto: en.ria.ru)

„Snižavanje rejtinga odražava rizike koje uočavamo vezane za nastavak velikog odliva kapitala kakav je zabeležen u prvom kvartalu ove godine, tokom kojeg je deficit na finansijskim računima Rusije bio dvostruko veći od viška na tekućem računu njenog platnog bilansa“, navodi se u saopštenju S&P-a.

Podaci ruske Centralne banke objavljeni početkom ovog meseca pokazali su da je neto odliv kapitala u prva tri ovogodišnja meseca procenjen na 63,7 milijardi dolara, koliko je iznosio u čitavoj prošloj godini. U Svetskoj banci procenjuju da bi ukupan iznos odliva kapitala u ovoj godini mogao da dosegne i 150 milijardi dolara.

Rusko pripajanje Krima i dalje uplitanje Moskve u unutrašnje poslove Ukrajine rezultirali su sankcijama i pretnjama oštrijim merama od strane SAD i Evrope.

Odluka S&P  o spuštanju ruskog rejtinga dodatno je pogodila ionako već oslabljenu rusku imovinu, kao što su deonice i rublje. Cene ruskih deonica jutros su dodatno pale, nakon značajnih gubitaka od početka sedmice.

Kurs rublje prema dolaru je oslabio, od početka godine gotovo osam odsto, a jutros se našao pod dodatnim pritiskom.

Pročitajte i ovo...