Home VestiPolitika i društvo „Terpsihora“ Konstantinu Kostjukovu

„Terpsihora“ Konstantinu Kostjukovu

by bifadmin

Svetski dan igre (29. april) u Narodnom pozorištu biće obeležen dodelom nagrade Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije – “Terpsihora”. Ovogodišnji dobitnik priznanja koje se dodeljuje za poseban doprinos u oblasti umetničke igre je Konstantin Kostjukov, dugogodišnji prvak i sadašnji v.d. direktora Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Specijalna pohvala dodeljuje se ansamblu Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu za ostvarene rezultate visokog profesionalnog nivoa i za doprinos promociji kulture naše zemlje tokom mnogobrojnih gostovanja u svetu.

29. aprila, sa početkom u 13 sati u Muzeju Narodnog pozorišta, Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije dodeliće Nagradu i Plaketu „Terpsihora“ za poseban doprinos u oblasti umetničke igre u ovoj godini. Žiri Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, u sastavu Jovan Veselinović, predsednik, Duška Sifnios, dugogodišnja prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i trupe Morisa Bežara, kao i Gordan Dragović, profesor operske režije i glume na Odseku za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada „Terpsihora“ dodeli Konstantinu Kostjukovu, dugogodišnjem prvaku i sadašnjem v.d. direktoru Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Ove godine žiri je delovao u tročlanom sastavu, budući da je Žarko Prebil bio sprečen da zbog obaveza uzme učešće u radu, dok se Konstantin Kostjukov povukao iz rada žirija, na predlog ostalih članova.

Konstantin Kostjukov 2
Žiri je istakao dobitnikov dugogodišnji, predani, uspešni i trajni doprinos baletskoj umetnosti, smatrajući da je Kostjukov najupečatljiviji baletski umetnik svoje generacije, koji je virtuozno i jednako uspešno izvodio predstave klasičnog, neoklasičnog i modernog karaktera. Pored uspešnih nastupa na matičnoj sceni i nebrojenih gostovanja po Srbiji i regionu, bio je stalni gostujući igrač na scenama Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu i operi i teatru „Madlenianum“. Žiri posebno ističe njegov doprinos kao direktora Baleta NP u očuvanju tradicije klasičnog baleta i razvoju savremene igre. Uspešna koreografska ostvarenja u baletima „Krcko Oraščić“ u Narodnom pozorištu u Beogradu i „Romeo i Julija“ u SNP-u Novom Sadu, bio je razlog više da Konstantin Kostjukov dobije nagradu „Terpsihora“.

Specijalna pohvala dodeljuje se ansamblu Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu za ostvarene rezultate visokog profesionalnog nivoa i za doprinos promociji kulture naše zemlje tokom mnogobrojnih gostovanja u svetu. Dodelu nagrade i plakete podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, kao i kompanija „Štrabag“ (Strabag).

Pročitajte i ovo...