Home VestiBiznis & Finansije B&F reč nedelje: Štrajkovi

B&F reč nedelje: Štrajkovi

by bifadmin

Naša nova reč nedelje vraća se u prvi plan na velika vrata. Zaposleni u vranjanskom Jumku još od januara štrajkuju tražeći smenu uprave i isplatu zaostalih primanja, pa se uprkos proglašenju novog v.d. direktora, štrajk nastavlja jer plata još nema. Od 1.700 radnika, njih 1.200 još uvek ne radi. 

strajk

Štrajkovi u Srbiji su već dugo opšte mesto jer mnogi radnici u privatizovanim preduzećima ne dobijaju plate, ali za razliku od prethodnih saziva vlada koje su najčešće ljude radnike viđali ispred svojih prozora, u poslednje dve godine, takvih prizora nema često. Jedan od retkih izuzetaka je štrajk radnika republičkog Fonda za penziono i invalidsko osiguranje, koji teče vrata do vrata sa Vladom Srbije. Zaposleni u Fondu PIO nezadovoljni zbog preporuke Državne revizorske institucije (DRI) da se njihove plate smanje do 30 odsto, uporno štrajkuju a u toj nameri ih nije razuverio ni novi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, za koga su štrajkači ocenili da ih razume ali ne i više od toga. Fond PIO zapošljava ukupno 3.300 radnika, od toga samo u Beogradu njih 700, ali javnost je (s pravom) bila zabrinuta da li će isplata penzija biti organizovana na vreme, ali je tom prilikom ipak bio ispoštovan zakonski minimum od 30% ostvarenog rada.

Strajkovi 1

Sindkati sa kojima vlada pregovara o Zakonu o radu tek se zagrevaju za eventualne proteste, kojih će verovatno biti ako zaista krene obećana seča nepotrebnih kadrova u državnoj administraciji, pa možda i u školstvu, zdravstvu, ali i u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima. Državna kasa je poslovično prazna a zaposlenih u javnim preduzećima nikada nije bilo više, ali koliko ne zna se,  a ni ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu i potpredsednica vlade Srbije Kori Udovički nije izašla sa nekom određenom cifrom.

Strajkovi 2

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

realtime_logo (1)

Pročitajte i ovo...