Home VestiEkonomija Gubitak Tesle od skoro 50 miliona dolara zbog rasta troškova proizvodnje

Gubitak Tesle od skoro 50 miliona dolara zbog rasta troškova proizvodnje

by bifadmin

Tesla Motors, američki proizvođač električnih automobila, prijavio je gubitak od 49,8 miliona dolara u prvom kvartalu ove godine i to zbog ubrzanog rada na novom automobilu koji će biti mešavina džipa i putničkog vozila i rada na unapređivanju bezbednosti sedana Model S.

Za vreme rada na Modelu X, kombinaciji džipa i automobila, njihovi troškovi istraživanja i razvoja porasli su za 49% a dodatni finansijski gubitak prouzrokovalo je i adaptiranje Modela S za međunarodna tržišta, poput britanskog, japanskog i honkoškog, kao i uvođenje novih, bezbednijih tehnologija.

Tesla je tokom pomenutog kvartala proizveo 7,535 Modela S od čega je 6,457 isporučio kupcima, a u saopštenju piše da su povećani troškovi proizvodnje ovog modela krivac za finansijski gubitak. Zbog ove vesti Tesline akcije su pale za 7% na 187,5 dolara.

tesla modes s

Ipak, izgleda da se kompanija ne opterećuje mnogo ovim lošim vestima, jer je objavila da i Kaliforniju razmatra kao destinaciju za fabriku litijumskih baterija koju treba da izgradi do 2017. Do sada su za ovu investiciju vrednu 5 milijardi dolara bile u opticaju jedino Arizona, Novi Meksiko, Teksas i Nevada, međutim rukovodstvo Tesle kaže da se trenutno istovremeno razmatra izgradnja fabrike na dva mesta kako bi se umanjili rizici od kašnjenja zbog administrativnih prepreka.

Ova fabrika bi mogla Tesli da smanji troškove za baterije za 30% i zato mora biti izgrađena do 2017. jer bi tada trebalo da počne masovnija proizvodnja jefitnijih modela automobila.

Iako je prošle godine kompanija zabležila rast akcije za 10 centi a prvog kvartala ove pad od 40 centi, rukovodstvo Tesle ima svoju računicu – prihodi su im u poslednje vreme porasli za 10% na 620,5 miliona dolara.

Rukovodstvo kompanije očekuje dalji rast prihoda, kao i da će prodati više vozila u narednom kvartalu, sa čim bi cifra prodatih automobila ove godine mogla da naraste i na 35.000.

Izvor: Njujork Tajms

Pročitajte i ovo...