/ Ekonomija / Ispravka: Od EU nećemo dobiti milijardu evra, već deset ili više miliona
BiF Analize Čitajte B&F online

Ispravka: Od EU nećemo dobiti milijardu evra, već deset ili više miliona

Redakcija BIF on 20/05/2014 - 12:06 in Ekonomija

This post has already been read 802 times!

Uprkos jučerašnjoj najavi o milijardi evra pomoći iz evropskog fonda solidarnosti, Tanjugov anonimni izvor u Evropskoj komisiji saznaje da će Srbija dobiti manji deo ove pomoći, i to ako uspe da dokaže da joj je potrebna.

Ovu pometnju je juče izazvala evropska komesarka za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva, koja je rekla novinarima da “Srbija može da se prijavi za pomoć iz fonda solidarnosti do iznosa od jedne milijarde evra” za rekonstrukciju i izgradnju nakon poplava.

“Komesarka se pogrešno izrazila, jer je pomenula ukupnu sumu koja se nalazi u fondu, a Srbija od toga može da dobije samo mali deo”, rekao je Tanjugu funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.

Georgijeva je sem toga omaškom navela cifru iz prošlogodišnjeg budžeta za fond solidarnosti, koji je za ovu godinu prepolovljen, a 500 miliona evra namenjeni su svim zemljama članicama EU i kandidatima koje su zadesile elementarne nepogode.

eu pomoc

Srbija može da konkuriše ukoliko dokaže da ukupna šteta prouzrokovana poplavama prelazi 0,64 odsto bruto društvenog dohotka, što u slučaju Srbije iznosi 175 miliona evra.

“Ako u roku od deset nedelja od prvog dana poplava dobijemo od Srbije uverljive i proverljive podatke da je šteta veća od 175 milona, uzećemo zahtev u razmatranje”, naveo je Tanjugov izvor.

Međutim, pomenuti fond solidarnosti nije jedini evropski fond iz koje Srbija može da vuče sredstva za obnovu.

Kako je juče tokom posete Briselu objasnio Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, tu su i pristupni (IPA) fondovi, kao i evropski poljoprivredni fondovi, iz koje Srbija može da dobije vanredna sredstva u humanitarne svrhe.

Niko od Tanjugovih sagovornika u Briselu, međutim, nije mogao da makar okvirno proceni ukupnu sumu koja bi mogla da stigne iz Brisela, uz obrazloženje da je zasad rano o tome govoriti.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close