Home Posle 5 Kada vina pričaju

Kada vina pričaju

by bifadmin

Sa visokim ocenama koje je Vinarija Tikveš dobila na čuvenoj „Parkerovoj skali“, vina iz njihove selekcije svrstana su među najkvalitetnija u regionu, ali i svetu. S obzirom da su njihova vina prva iz Makedonije i sa ovih prostora koja su dobila takvo priznanje i potvrdu kvaliteta, na jučerašnjem koktelu u hotelu Hajat, novinarima i prijateljima predstavili su najbolja vina iz svoje selekcije.

IMG_6878
Vinarija Tikveš koja je osnovana davne 1885. godine, od 2003. godine nalazi se u vlasništvu makedonske investicione grupe M6 i danas predstavlja jednu od najvećih vinarija u regionu. Kako Igor Ilijevski, generalni direktor vinarije navodi, poslednjih godina u modernizaciju vinarije uloženo je više od 20 miliona evra, čime Tikveš ide u korak sa najpoznatijim evropskim i svetskim proizvođačima vina. Kao jedna od najsavremenijih vinarija u regionu sa godišnjim kapacitetom od oko 20 miliona litara, ponosi se i visokom ocenom kvaliteta Roberta Parkera, svetski poznatog kritičara koji je crvenom vinu „Bele vode“ iz 2012. godine dao ocenu 95 od mogućih 100, što je najviše ocenjeno vino na celom Balkanu.
„Ocene Roberta Parkera u časopisu „The Wine Advocate“ su za nas izuzetno važne jer njegove ocene znatno određuju i ekonomski položaj proizvođača na tržištu a Amerika je jedno od trenutno najkonkurentnijih tržišta“ naveo je Ilijevski. „Ulažemo veliki trud i želimo da promenimo koncepciju proizvodnje i u Srbiji, jer vina iz ovog regiona tek dolaze“.
Vinarija Tikveš kombinuje dugu tradiciju i savremene tehnologije, između kojih je i takozvana redukovana tehnologija koja se koristi kako bi vino u procesu proizvodnje primilo što manje kiseonika, što će oterati glavobolje svim ljubiteljima ovog pića. Između ostalog, u višegodišnjem procesu investiranja u kvalitet sarađivali su i sa jednim od pet najpoznatijih enologa na svetu – Filipom Kambijem (Philippe Cambie) koji je i jedan od kreatora crvenog vina „Bela voda 2010“. Naziv „Bela voda“, kupaža sorti plavac i vranac , dobila je naziv po lokalitetu vinograda iz kojih potiče. Nagrađeno vino je i „Barovo“, belo vino berba 2012, ocenom 93. Vinarija „Tikveš“ proglašena je za jedan od 30 najinovativnijih brendova vina na svetu i predstavlja jedinu vinariju van Francuske i Italije koja ima taj status.

Pročitajte i ovo...