Home VestiEkonomija Kineska kompanija „Huawei“ modernizuje srpske železnice

Kineska kompanija „Huawei“ modernizuje srpske železnice

by bifadmin

Potpisan je ugovor za prvu fazu projekta modernizacije srpske železnice vredan 24,7 miliona dolara.

vozovi
Generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović i predsednik kompanije „Huawei“ za centralnu i istočnu Evropu Guan Jun potpisali su juče u Beogradu komercijalni ugovor za projekat modernizacije integrisanog sistema telekomunikacija srpskih železnica. Ukupna vrednost prve faze ovog projekta iznosi 24,7 mil USD i obuhvata izgradnju optičke pasivne infrastrukture od oko 9,6 mil USD, izradu glavnog projekta od 3,2 mil USD i sistema za napajanje od 11,9 mil USD, saopštile su srpske železnice.

U ovoj fazi radiće se na četiri deonice na Koridoru 10, ukupne dužine 461 kilometar i to: Beogradski železnički čvor (119 kilometara), deonica Beograd (Resnik) – Lapovo (96 kilometara), Lapovo – Niš (142 kilometra) i Beograd (Batajnica) – Šid (104 kilometra). „U skladu sa Generalnim projektom integrisanog sistema telekomunikacija za „Železnice Srbije“ iz 2007. godine, naša kompanija ima u planu da izvrši kompletnu modernizaciju železničkih telekomunikacionih sistema u skladu sa najnovijim standardima“, rekao je Simonović nakon potpisivanja ugovora.

On je naveo da je osnov za pregovore Sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji su 2009. potpisali Srbija i Kina, na osnovu koga su „Železnice Srbije“ tokom 2011. i 2012. godine sa kineskom kompanijom potpisale Memorandum o razumevanju i Sporazum o poslovnoj tehničkoj saradnji. Generalni direktor kompanije „Huawei“ za Srbiju Vej Venjuen je izjavio da je zadovoljan što je predstavnik prve kineske kompanije koja zaključuje neki komercijalni ugovor sa srpskim železnicama.

„Železnice Srbije“ i „Huawei“ potpisali su 17. jula prošle godine Okvirni sporazum za modernizaciju integrisanog sistema telekomunikacija. Po tom sporazumu, ukupna vrednost investicija za kompletnu modernizaciju telekomunikacija, koja će biti realizovana u nekoliko faza iznosi 200 mil EUR. Za četiri godine planirana je investicija od 78 mil EUR za modernizaciju telekomunikacije.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...