Home VestiEkonomija Porez na finansijske transakcije u 10 država evrozone

Porez na finansijske transakcije u 10 država evrozone

by bifadmin

Deset članica evrozone najavilo je da će porez na finansijske transkacije – takozvana, „Tobinova taksa“,  kojem se najviše opire Britanija, uvoditi postepeno. Prvo će se oporezovati transakcije deonicama.

tobintax 01

Deset članica evrozone potvrdilo je u utorak u zajedničkoj izjavi nameru o postepenom uvođenju poreza na finansijske transakcije od 2016.

Uvođenje poreza na finansijske transakcije (TFT) do sada je podržavalo 11 zemalja, ali se izjavi za sada nije pridružila Slovenija zbog krize, prepustivši tu odluku budućoj vladi. Ministri finansija 10 zemalja predstavili su svoju izjavu ministrima finansija svih zemalja članica Evropske unije. U zajedničkoj izjavi se izražava spremnost tih zemalja da sarađuju sa svim zemljama članicama i odlučnost da se do kraja godine dogovori tekst rešenja o uvođenju TFT-a. U tekstu se navodi da će porez uvoditi postepeno, a na početku će se oporezovati transakcije deonicama i nekim derivatima, pri čemu će se voditi računa o ekonomskim efektima ovog poreza.

Budući da o uvođenju TFT-a nema konsenzusa među svim zemljama članicama, grupa zemalja odlučila je da iskoristi mehanizam pojačane saradnje koji dopušta grupi zemalja članica da idu dalje u integrisanje pojedinih politika kada se o tome ne može postići konsenzus svih članica. Evropska komisija je u svom ranijem predlogu predvidela porez od 0,1% na deonice i obveznice, a 0,01% na finansijske derivate. Porezom na finansijske transakcije moglo bi se, prema procenama EK, godišnje ubrati više od 50 milijardi evra. Glavni zagovornici uvođenja ovog poreza su Nemačka i Francuska, dok se tome najviše protivi Velika Britanija.

Pročitajte i ovo...