Home Posle 5 Stanovnici Katara bogatiji, ali ne i srećniji

Stanovnici Katara bogatiji, ali ne i srećniji

by bifadmin

Obilje gasa i nafte učinilo je Katar najbogatijom zemljom na svetu, dovoljno bogatom da bude spremna na trošak od 200 milijardi dolara kako bi izgradila stadione i infrastrukturu za 22. fudbalsko svetsko prvenstvo planirano za 2022. godinu, koje će biti i prvo takmičenje ove vrste održano na Srednjem Istoku. Ali da li je bezgranično bogatstvo praktično donelo ovoj zemlji nesreću?

Jedan pogled na Katar dovoljan je da se uoči neverovatna promena – obalu ravnog peska danas su zamenile čelične i staklene kule koje se dižu u vis poput veštačkih šuma. „Postali smo urbani“, kaže doktor Kaltam Al Ganim, profesor sociologije na univerzitetu u Kataru. „Naš ekonomski i socijalni život se znatno promenio – porodice su postale otuđene, potrošačka kultura je preuzela primat“.

SONY DSC

Od perioda velikog siromaštva i nemaštine sa kojom su se stanovnici Katara borili pre manje od pola veka, Katar je postao najbogatija zemlja na svetu sa prosečnim bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika od 100.000 dolara. Iza Katara, po bogatstvu nalaze se Lihtenštajn ($89,000), Bermudi ($86,000), Makao ($82,000) i Luksemburg ($78,000).

Ono što je manje očigledno, a nalazi se iza priče o bogatstvu, jeste uticaj kakav je ovako galopirajuća promena imala na samo društvo. U glavnom gradu Dohi, svakodnevno se osećaju pritisak, nestrpljenje i stres zbog činjenice da je ceo grad pretvoren u džinovsko gradilište. Lokalni mediji izveštavaju da se 40% brakova danas završava razvodom, a da je sve veći problem sa kojim se stanovnici Katara suočavaju gojaznost – preko dve trećine dece i odraslih bore se sa prekomernom težinom.

Izobilje povlastica koje stanovnici Katara uživaju zbog besplatnog obrazovanja, zdravstvene zaštite, sigurnog posla, čak i besplatne struje i vode, donele su i brojne probleme. Studenti onog trenutka kada diplomiraju dobijaju oko dvadeset poslovnih ponuda i osećaju veliki pritisak oko donošenja ispravne odluke. Pored toga očigledan je i pritisak među mladima jer se dosta poslovnih ugovora sklapa sa strancima.

katar nocu
Najveće posledice svakako oseća katarska porodica koja se svakim danom smanjuje. Takođe Katar kao verski i kulturno zatvorena sredina susreće se sa činjenicom da ceo svet želi da vidi njihovu zemlju i u njihovo društvo unese brojne kulturne razlike. Katarsko društvo podeljeno je na klase, a podele se često povezuju sa rasom. Stabilnost nacije slabi, a vrednosti se menjaju. Ali uprkos svom bogatstvu koji su kao nacija stekli, izgubili su skoro sve što im je bilo važno.

Priredila: Katarina Marinković

Pročitajte i ovo...