Home VestiBiznis & Finansije Vladimir Tasić i Igor Štiks učestvovali na književnom festivalu „Glasovi sveta“ u Njujorku

Vladimir Tasić i Igor Štiks učestvovali na književnom festivalu „Glasovi sveta“ u Njujorku

by bifadmin

Vladimir Tasić i Igor Štiks, autori Arhipelaga, učestvovali su na ovogodišnjem književnom festivalu Glasovi sveta koji je održan od 28. aprila do 4. maja u Njujorku u organizaciji Američkog PEN centra.

Tasić i Štiks su učestvovali i u posebnom festivalskom programu koji je posvećen književnosti Balkana. Zajedno sa njima, književnost Balkana na čitanju u Bruklinu 3. maja predstavili su Aleksandar Hemon, Ognjen Spahić i Miljenka Mika Buljević.

knjige

Festival Glasovi sveta za svega nekoliko godina postao je jedan od najprestižnijih svetskih književnih događaja. Festival je 2005. godine osnovao Salman Rušdi zamišljajući ga kao „platformu za podsticanje dijaloga o individualnim pravima i slobodama među piscima i intelektualcima iz različitih kultura“. Rušdi je i dalje na čelu ovog festivala čiji su učesnici bili najpoznatiji savremeni svetski pisci. Festival Glasovi sveta posvećen je „širokom spektru aktuelnih društvenih i političkih pitanja važnih za pisce i umetnike širom sveta“.

Tokom gotovo nedelju dana programa koji su se održavali na različitim tačkama Njujorka festival Glasovi sveta okupio je više od 150 pisaca, teoretičara, kritičara i drugih intelektualaca iz tridesetak zemalja. Među učesnicima festivala bili su i Salman Rušdi, Đerđ Konrad, Noam Čomski, Adam Mihnjik, Adonis, Lin Ulman, Adonis, Timoti Garton Eš, Kolm Tojbin, Džudit Batler, Ivan Klima, Martin Amis, Pol Maldun, Sjon i mnogi drugi.

U središtu ovogodišnjeg, desetog po redu festivala bila je tema Na ivici koja je, prema rečima organizatora, „inspirisana dugogodišnjim praksama pozvanih autora koji su preuzimali umetničke i političke rizike, imajući hrabrosti da javno istupe, stavljajući na kocku društvene uloge, vlastite karijere, a ponekad i živote da bi progovorili protiv statusa quo“.

Govoreći o ovogodišnjoj temi, direktor festivala Glasovi sveta Laslo Jakab Orsos podsetio je da je Kurt Vonegat svojevremeno rekao da je želeo da se približi ivici koliko je to moguće a da se ne padne s nje, jer je samo iz te perspektive mogao da vidi stvari koje nije mogao da sagleda iz centra.

Nastojeći da predstave program u rasponu od književnosti do politike, od poezije do filozofije, festival Glasovi sveta, pored čitanja i razgovora o savremenoj književnosti, obuhvatio je i čitav niz aktuelnih pitanja kao što su sloboda izražavanja, globalni nadzor u 21. veku, upotreba hrane kao političkog oružja, uloga intelektualne javnosti danas, nelegalno špijuniranje ili obeležavanje 25 godina od pada Berlinskog zida.

Posle održavanja festivala Glasovi sveta biće objavljena antologija tekstova učesnika ovogodišnjeg festivala. Vladimir Tasić biće predstavljen odlomkom iz romana Oproštajni dar, čije je novo izdanje nedavno objavljeno u Arhipelagu, dok će Igor Štiks biti predstavljen odlomkom iz romana Elijahova stolica po kome je nastala i istoimena predstava u JDP.

Pročitajte i ovo...