Home Vesti Ipr: EU zvaničnici odali počast palima u I Svetskom ratu

Ipr: EU zvaničnici odali počast palima u I Svetskom ratu

by bifadmin

Lideri EU su u Ipru obeležili stogodišnjicu Prvog svetskog rata, odavši počast palima. Oni su se u ovom belgijskom gradu našli kako bi prisustvovali posebnoj ceremoniji obeležavanja stoleća od početka Prvog svetskog rata.

Ova varoš od tridesetak hiljada žitelja bila je domaćin najvišim evropskim zvaničnicima juče, 26. juna 2014, dva dana pre 100. godišnjice ubistva nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu, događaja koji je izazvao I Svetski rat.

ipr 01(Šefovi vlada odali su počast poginulima na kapiji Menin, centralnom memorijalnom mestu u Ipru. Na slici, u drugom redu: Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog  saveta Herman Van Rompej)

Memorijal stoji na putu duž kojeg su mnogi saveznički vojnici išli u borbu protiv nemačke vojske. Na njemu su upisana imena 54.000 vojnika iz Britanije, Australije, Kanade, Indije i Južne Afrike, čiji grob nije poznat.

Lideri EU 28 članica EU stajali su na Zadnjoj Postaji, mestu tradicionalnog vojnog pozdrava palima: uz zvuk trube koja se u Ipru i dalje čuje svake večeri, skoro stoleće otkako je I Svetski rat okončan.

ipr 02(Britanski premijer Dejvid Kameron, stoji u redu pored francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel. Foto: Savet Evropske unije)

U neposrednoj blizini Memorijanog centra lideri su otvorili kružnu klupu, poklon Evropske unije koji predstavlja simbol saradnje, namenjene svima koji su u Ipr došli u znak sećanja na poginule. Na klupi je ispisana reč „mir“ na 24 zvanična jezika EU.

Herman Van Rompej, predsednik Evropskog saveta prevodio je odavanju počasti milionima ubijenih na svim stranama i na svim frontovima u Prvom svetskom ratu .

On je u svom dirljivom govoru pomenuo kako je I Svetski rat bio „bezumni marš u ponor“ u kojem se „otvorila spirala samouništenja“, koja je 1914. zahvatila kontinent koji se sastoji upravo od „civilizovanih naroda“.

U izjavi uoči ceremonije, Van Rompej je ovo odavanje počasti opisao kao svedočanstvo evropskih ideala: „Mi nismo savršeni, ali za mnoge ljude izvan Evrope i dalje smo uzor, uzor mira, demokratije, prosperiteta i socijalne zaštite.“

Samit lidera EU koji se obično održava dvaput godišnje u Briselu, juče je otvoren u Ipru, kako bi se obeležila stogodišnjica početka I Svetskog rata.

Ovaj flamanski grad u Zapadnoj Flandriji bio je na liniji fronta skoro čitavog Prvog svetskog rata, pa je stoga i glavna lokacija sa koje su britanske, belgijske i snage Komonvelta iz njega išle u smrt. Neke od najkrvavijih bitaka u ovom ratu odigrale su se na ovom mestu, u ratu koji je odneo milion ljudskih života.

Nakon večere u nekadašnjoj srednjovekovnoj berzi tkaninama Cloth Hall – velelepnoj palati sravnjenoj za vreme I Svetskog rata a rekonstruisanoj tokom više od tri decenije, od 1933. do1967. – evropski lideri vratili su se u Brisel na svoje uobičajeno, formalno zasedanje samitom, nad kojim se nadvila senka razlika i neslaganja oko imenovanja novog predsednika Evropske komisije.

Izvor: sajt Evropske unije
Foto: Savet Evropske unije

Peter Alhadeff, Centenary News

Pročitajte i ovo...