Home VestiBiznis & Finansije Javni dug Srbije 20,65 milijardi evra, deficit budžeta 114,6 milijardi dinara

Javni dug Srbije 20,65 milijardi evra, deficit budžeta 114,6 milijardi dinara

by bifadmin

Javni dug Srbije na kraju maja iznosio je 20,65 milijardi evra, što je 62,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija. U maju je javni dug povećan za oko 54 miliona evra. Na kraju 2013. godine javni dug Srbije iznosio je 20,141 milijardi evra, odnosno 63,8 odsto BDP, a Zakonom o budžetskom sistemu njegovo učešće u BDP je ograničeno na 45 odsto.

Deficit budžeta Srbije u prvih pet meseci ove godine bio je 114,6 milijardi dinara, a kada se uračunaju rashodi za projektne zajmove manjak je iznosio 116,6 milijardi dinara. Na nivou opšte države u periodu januar – maj deficit je iznosio je 103 milijardi dinara, pri čemu su budžeti centralne drževe i lokalnih samouprava trenutno u suficitu. Na nivou lokalnih samouprava suficit je iznosio sedam milijardi dinara, budžet Vojvodin je u višku od 1,8 milijardi dinara, a Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje 7,1 milijardu dinara. Kako je objasnilo Ministarstvo finansija, ti suficiti su privremenog karaktera, jer je, na primer, grad Beograd u statusu privremenog finansiranja, dok je visok suficit kod RFZO posledica dinamike isplate plata pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola plate. U maju se uplaćuju i tromesečne obaveze po osnovu poreza na imovinu, što je značajno povećalo prihode lokalnih samouprava.

brisanje duga

U maju je deficit republičkog budžeta uvećan za 22,8 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 59,9 milijardi dinara, dok su rashodi bili 82,7 mlijardi dinara, ali bez uračunatih prihoda i rashoda indirektnih korisnika. Poreski prihodi iznosili su 53,4 milijardi dinara, a neporeski 6,4 milijardi dinara. Majske poplave, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, za sada nisu negativno uticale na poreske prihode. Kod neporeskih prihoda zabeležena je manja naplata kod jednog dela taksi i naknada, što može biti pokazatelj pada te kategorije prihoda kao posledice poplava.

U maju su rashodi budžeta bili niži u odnosu na april najviše zahvaljujući, kako je objašnjeno, manjim obavezama po osnovu kupovina roba i usluga i transfera organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja. Nešto veći rashodi su bili za plate i subvencije, kao i kapitalni izdaci, a dat je i kratkoročni zajam Srbijagasu u iznosu od dve milijarde dinara. Najveći deo rashoda činili su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i to 21,7 milijardi dinara, kao i plate u iznosu od 21,1 milijarde dinara. Od tih sredstava najveći deo bio namenjen za penzije u iznosu od 20,9 milijardi dinara.

Pročitajte i ovo...