Home VestiPolitika i društvo Papa smenio vatikanski finansijski odbor

Papa smenio vatikanski finansijski odbor

by bifadmin

Papa Francisko je raspustio čitav odbor vatikanskog finansijskog regulatora u nameri da reformiše bankarsku praksu u gradu-državi nakon velikog korupcijskog skandala.

papa
Petočlani vatikanski finansijki odbor imao je „rok trajanja“ do 2016. godine, ali svi članovi su sada raspušteni, a umesto njih su angažovani međunarodni nezavisni eksperti iz Italijem Singapura, Švajcarske i SAD. Među njima je i Huan Zarate, bivši finansijski savetnik američkog predsednika Džordža Buša.

Aktuelni Papa nastoji da iskoreni korupciju i druge zloupotrebe u Vatikanskoj banci, koja raspolaže sredstvima katoličke crkve. Vatikanska banka je zvanično poznata pod imenom Institut za religiozna dela i raspolaže imovinom u vrednosti od više od 8 milijardi američkih dolara. Međutim, prošle godine je postala upletena u skandal pošto je monsinjora Nuncia Skarana italijanska policija uhapsila zbog navodnog učestvovanja u pranju novca. Njemu i još dvema osobama biće suđeno zbog pokušaja nezakonitog prenosa preko 20 miliona evra iz Švajcarske.

Kao rezultat toga, međunarodne finansijske institucije su tražile od Svete Stolice da uskladi upravljanje svojim finansijama sa pravilima međunarodne finansijske transparentnosti.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...