Home VestiPolitika i društvo Regionalna kampanja za borbu protiv klimatskih promena

Regionalna kampanja za borbu protiv klimatskih promena

by bifadmin

Na inicijativu makedonske stranke D.O.M. – Zeleni, osam zelenih partija iz zemalja Balkana pokrenulo je juče u Skoplju regionalnu kampanju za borbu protiv klimatskih promena. Na inicijalnom sastanku partije su predstavile probleme i posledice klimatskih promena u svakoj zemlji analizirajući spremnost nadležnih da reaguju na njih. Kampanja će se realizovati putem podizanja svesti o značaju zaštite životne sredine u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bugarskoj, Albaniji, Rumuniji i Turskoj, ali i zahtevima institucijama za više budžetskih sredstava za prevenciju ekoloških katastrofa i kvalitetnije upravljanje rizicima.


„Zelene partije su po temama sa kojima se bave prirodno upućene na saradnju i ova kampanja je samo prva u nizu koju će Zeleni na Balkanu pokrenuti“, rekla je na otvaranju sastanka narodna poslanica i predsednica D.O.M. – Zeleni Liljana Popovska. Ne možemo sve nazivati „prirodnom katastrofom“, priroda nam samo vraća ono što smo joj mi sami dali. Da bi sprečili naredne katastrofe potrebno je da promenimo u mnogobrojnim oblastima – energetsku politiku, poljoprivredu, urbani razvoj, upravljanje otpadom, saobraćaj i turizam. Direktorka Zelenih Srbije Žaklina Živković istakla je da su „snežni smetovi u februaru i tragične poplave u maju koje su samo ove godine pogodile Srbiju, ali i region i Evropu, pokazatelj da su klimatske promene stvarnost sa kojom živimo. Zagađenje ne poznaje granice i zato je važno da se protiv njega borimo udruženi.“

promene klima

Zeleni Srbije će u narednom periodu održati niz sastanaka sa ekspertima, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva u cilju bolje informisanosti javnosti. Zeleni će takođe predložiti koordinaciju institucija u regionu – parlamenata i vlada država Balkana – iz oblasti ekološke bezbednosti.

Pročitajte i ovo...