Home VestiBiznis & Finansije Agrokor: Prihod od prodaje veći, dobit manja

Agrokor: Prihod od prodaje veći, dobit manja

by bifadmin
Regionalna grupacija „Agrokor“ je u prošloj godini ostvarila prihod od prodaje u visini od 30,1 milijarde kuna (oko 3,93 mlrd EUR) i dobit u iznosu od 34 miliona kuna (oko 4,451 mil EUR, pokazuju konsolidovani podaci o poslovanju. Prihod od prodaje veći je za 1,34% u odnosu na godinu ranije, dok je dobit dvostruko manja nego u 2012. godini, preneo je „Tportal.hr“. 
U pitanju su podaci pre preuzimanja „Mercator“-a, pa će podaci o poslovanju grupacije za ovu godinu biti drugačiji. „Agrokor“ je krajem juna zaključio sporazum sa slovenačkim trgovačkim lancem „Mercator“, koji sam ima oko 3 mlrd EUR prihoda. To znači da će prihodi nove grupacije biti oko 7 mlrd EUR, a ona će imati više od 60.000 zaposlenih.
todoric-agrokor-mercator
Prošlu godinu koncern „Agrokor“ završio je sa 34.964 zaposlenih a u njegovom sastavu poslovalo je 54 firmi. Najveći deo prihoda, 23,9 milijardi kuna, koncern je ostvario od maloprodaje, dok je 11,3 milijardi kuna prihodovao od proizvodnje hrane.
U Hrvatskoj je „Agrokor“ ostvario prihod od 21,1 milijarde kuna, dok je u državama regiona u kojima posluje prihodovao 8,9 milijardi kuna. „Agrokor“ je najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj, a lani je od države u toj oblasti dobio podršku u vredosti od 120,6 miliona kuna.

Pročitajte i ovo...