Home VestiPolitika i društvo Ako se Škotska otcepi, kako će izgledati Velika Britanija?

Ako se Škotska otcepi, kako će izgledati Velika Britanija?

by bifadmin

Bliži se dan referenduma o otcepljenju Škotske od Velike Britanije, 18. septembar. Pa iako samo Škotlanđani odlučuju o ishodu referenduma, eventualno „da“ značiće velike promene za čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo, pa makar one bile samo statističko-geografske prirode.

škotska

Ukoliko Škotlanđani izglasaju nezavisnost, Britanija će izgubiti čak 32% svoje teritorije. Sada je otprilike veličine Rumunije ili Novog Zelanda i zauzima površinu od 243.610 kvadratnih kilometara, a slučaju škotske nezavisnosti imaće 164.523 kvkm, odnosno „spašće“ na veličinu Grčke ili Tunisa. S druge strane u tolikoj Škotskoj živi samo 8% ukupnog britanskog stanovništva, što znači da bi njenim odvajanjem i gustina naseljenosti Velike Britanije naglo skočila, sa 45. zemlje po gustini naseljenosti (263 osobe na kvadratnom kilometru), Britanija bi postala 29. zemlja na listi (sa 355 ljudi na kvkm).
Što se tiče ekonomije, Škotska trenutno doprinosi ukupnoj ekonomiji Britanije sa 106,3 milijarde funti bruto dodate vrednosti (ključna ekonomska statistika u Britaniji, kojom se određuje veličina neke ekonomije), što je otprilike 7,7% ukupne britanske ekonomije. Ipak, odvajanjem Škotske, BDP po glavi stanovnika u „ostatku“ Britanije neznatno bi se povećao, za 117 funti na godišnjem nivou (sa 21.287 funti na 21.404 funte).

Takođe, eventualnim otcepljenjem Škotske otišlo bi i njenih 59 poslanika u britanskom parlamentu, od čega čak 52 pripadaju Laburistima i Liberal-demokratama, pa bi Konzervativci aktuelnog premijera Kameruna imali još jaču podršku u poslaničkim klupama.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...