Home VestiPolitika i društvo Bez tužbi do zaostalih plata

Bez tužbi do zaostalih plata

by bifadmin

Izmene Zakona o radu uvele su novi institut – obračunski listić za zaradu koji ima status izvršne isprave. Obračunski listić doprineće da radnik može na sudu da naplati zaradu koju mu poslodavac nije isplatio.

dogovor radnici

„Neće biti moguće da poslodavac ima novca za otplatu kredita, a da neće da plati radnika“, rekao je ministar za rad i socijalnu politiku Aleksandar Vulin. On je objasnio da na obračunskom listiću jasno piše šta se radniku duguje, pa je uvođenjem ovog instituta omogućeno da se izbegne mučan i skup sudski postupak. „Dovoljno je da to predstavite nadležnom sudiji, a on je dužan da upari sa evidencijom poslodavca i to je to. Pod uslovom da poslodavac ima novca na računu“, istakao je Vulin.
Na pitanje ko će taj postupak u praksi da kontroliše, Vulin je ukazao da je to stvar radnika: „Radnik ima mogućnost da dobije papir koji predstavlja izvršnu ispravu – dokument koji se ne dokazuje, potrebno ga je samo predstaviti nadležnom sudu. Možete i da to ne uradite. To je vaša stvar“, rekao je ministar rada i najavio donošenje zakona o sindikatima, koji bi se, kako je rekao, bavio utvrđivanjem reprezentativnosti sindikata, kao i zakona o štrajku.
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...