Home VestiBiznis & Finansije Bivšim akcionarima Jukosa sud dodelio $ 50 milijardi odštete

Bivšim akcionarima Jukosa sud dodelio $ 50 milijardi odštete

by bifadmin
Bivšim vodećim akcionarima naftne kompanije Jukos sud je dodelio $ 50 milijardi štete protiv Rusije u jednoj od najvećih ikada vođenih arbitraža protiv jedne suverene države, prenosi Fajnenš Tajms.
Arbitražno veće u Hagu presudilo je da je ruska država nezakonito eksproprisala Jukosa- čiji je nekada većinski vlasnik bio Mihail Hodorkovski – kada je proglasila bankrot kompanije i prodala njenu imovinu sredinom prošle decenije.
Ali ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će se Moskva najverovatnije žaliti na ovu odluku, ističući da su akcionari, koji su se deset godina borili za nadoknadu, morati i dalje da se bore za nju.
vladimir hodorkovski
„Ruska strana, odnosno one agencije koje predstavljaju Rusiju u ovom procesu, bez sumnje će koristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti da brane svoju poziciju“, rekao je on, kada je vest o dodeli procurela pre zvaničnog objavljivanja. Ta odluka doneta je u trenutku kada se Rusija suočava sa međunarodnim sankcijama zbog svoje uloge u Ukrajini sa besom zbog navodnog obaranja aviona malezijskog avioprevoznika na teritoriji istočne Ukrajine, gde  Moskva podržava pobunjenike Zemlja se takođe bori sa usporavanjem privrednog rasta.
Stalni arbitražni sud u Hagu saopštio je da Rusija mora da plati odštetu filijali na Gibraltaru registrovane Group Menatep, kompanije kroz koju je Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek Rusije, kontrolisao Jukos.

Pročitajte i ovo...