Home Posle 5 Gde završavaju izgubljeni kontejneri?

Gde završavaju izgubljeni kontejneri?

by bifadmin

U svakom trenutku između pet i šest miliona kontejnera punih robe prenosi se svetskim morima i okeanima. Na ovaj način Sjedinjene Države uvoze robu više od bilo koje druge države na svetu. To predstavlja otprilike 20 miliona velikih metalnih kutija godišnje, kojima se transportuje sve od opasnih hemikalija do čipsa.

OceanStorm.bg (2)
S obzirom da mora umeju da budu i te kako nemirna, pa često neprelazna i za velike teretnjake koji prenose robu u kontejnerima, svake godine određena količina kontejnera završi u vodi. Jedan deo potone na morsko dno, dok ostatak talasi vremenom nanesu na obalu.

Naučnici iz Istraživačkog instituta zaliva Moneterej poslednjih deset godina „pratili“ su ponašanje lokalne podvodne flore i faune prema 24 metalna kontejnera koji su ispali sa broda Med Taipei tokom oluje 2004. godine. Oni su ustanovili da je došlo do izvesne promene strujanja vode oko potonulih kontejnera na oko 1,2 kilometara dubine, ali da su se određene životinjske vrste uspešno adaptirale na njihovo postojanje.

Naime, neke vrste školji, algi i rkaova našli su svoje utočište na ravnoj površini metalnih kutija. S druge strane, koralne vrste nisu proširile svoje stanište na kontejnere, a pretpostavlja se da je razlog za to zaštitna emulzija na površini kontejnera koja smeta koralima, kao i period adaptiranja novoj sredini, koji je nešto sporiji nego kod drugih vrsta.

Pročitajte i ovo...