Home VestiPolitika i društvo Liberija zatvorila granice zbog ebole

Liberija zatvorila granice zbog ebole

by bifadmin

Najveća dosad zabeležena epidemija ebole u istoriji odnela je do 20. jula 660 života u Zapadnoj Africi, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, sa smrtnošću iznad 60% obolelih.

ebola virus
Tokom vikenda predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif donela je odluku o zatvaranju skoro svih državnih granica, osim nekoliko njih na kojima će biti postavljeni centri za testiranje svih ljudi koji ulaze ili izlaze iz zemlje. Najveća ikada zabeležena epidemija smrtonosnog virusa raširila se po zemljama Zapadne Afrike, a jedan smrtni slučaj zabeležen je i u nigerijskom Lagosu, gradu sa više od 17 miliona stanovnika.

Najpogođenije zemlje su Sijera Leone, Liberija i Gvineja. Eksperti iz Svetske zdravstvene organizacije su na terenu i u stalnom kontaktu sa ministarstvim zdravlja u 11 afričkih zemalja koje su pod najvećim rizikom. U Liberiji su takođe zabranjena i javna okupljanja, a hoteli i restorani rade pod posebnim režimom.

Iako ne postoji vakcina protiv ebole, ukoliko se ona leči na vreme, stopa smrtnosti opada. Ovaj virus može da dosegne smrtnost i od 90%, pa zvaničnici u Africi kažu da je sadašnjih 60% pokazatelj da su reagovali pravovremeno.
Izvor: CNN

Pročitajte i ovo...