Home VestiBiznis & Finansije MMF pozdravlja istrajnost Vlade

MMF pozdravlja istrajnost Vlade

by bifadmin
MMF je u pisanom saopštenju pozdravio istrajnost Vlade Srbije u posvećenosti reformama usmerenim ka obnavljanju fiskalne održivosti i unapređenju investicione klime.
Stalni predstavnik Međunarodnog montarnog fonda u Srbiji Deheng (Daehaeng) Kim izjavio je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima da MMF sa zadovoljstvom iščekuje nastavak pregovora o sklapanju aranžmana sa Srbijom.
„Sa zadovoljstvom iščekujemo nastavak razgovora o ekonomskoj politici i pregovora o programu na jesen, kao što je prethodno dogovoreno“, naveo je Kim.
Poslednja misija MMF-a posetila je Beograd u martu, neposredno pred vanredne parlamentarne izbore, da bi sagledala stanje državnog budžeta i javnih finansija Srbije. O ocenama MMF o rastu BDP Srbije do 2019 možete pročitati ovde, o ceni odlaganja aranžmana ovde, o posledicama takve odluke ovde.  MMF je izneo i stavove o Zakonu o radu i drugim reformama, i o ukupnoj oceni problema ovde.
gorka pilula mmf
Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva dogovor o programu reformi, ekonomskih i fiskalnih mera Vlade Srbije, čiju realizaciju bi pratio MMF, uz stavljanje na raspolaganja Srbiji odredjene sume novca, koja ne mora da se povlači.
Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Pročitajte i ovo...